Nationaltheatret ber om 1,9 milliarder kroner

Oslo (NTB): Når statsbudsjettet skal vedtas, ber Nationaltheatret om 1,9 milliarder kroner til oppussing. Andre kulturinstitusjoner ønsker seg over en milliard til sammen til oppgradering.

Før forslaget til statsbudsjett legges fram 6. oktober, ønsker altså Nationaltheatret dobbelt så mye penger som de andre til sammen, melder NRK.

– Situasjonen er veldig alvorlig. Ikke i den forstand at bygningen raser sammen i morgen. Men det kan ikke være på denne måten her. Tidens tann virker inn på hele bygningen, sier prosjektansvarlig Thomas Gunnerud ved Nationaltheatret. Han viser fram skader og sprekker inne på teateret.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) er enig i at tilstanden er kritisk ved teateret, men foreløpig kommer hun med millioner, ikke milliarder.

– Det er like viktig at vi ivaretar det generasjoner før oss har bygget opp, som det er å sette opp nye store prosjekter. Derfor setter regjeringen nå av 2,5 millioner for neste år i en avklaringsfase så prosjektet kan komme videre.

Gunnerud sier det haster å avklare hvor mye penger Nationaltheatret får på det kommende budsjettet. Det er tretti år siden forrige gang teateret gjennomgikk en omfattende oppgradering. (©NTB)