Obama kunngjør ambassadør til Cuba

Det hvite hus kunngjør at president Barack Obama planlegger å nominere Jeffrey DeLaurentis til stillingen som ambassadør til Cuba. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Washington (NTB-AFP-AP): President Barack Obama har utnevnt Jeffrey DeLaurentis, USAs toppdiplomat i Havanna, til å bli den første amerikanske ambassadøren til Cuba på over 50 år.

– Utnevnelsen av en ambassadør er et fornuftig steg mot en mer normal og produktiv relasjon mellom våre to land, sier Obama i en uttalelse.

DeLaurentis arbeider for tiden ved USAs ambassade i Havanna, og han har tidligere arbeidet i Bogota og FN. Nominasjonen av ambassadøren må godkjennes i Senatet, hvor det er ventet motstand fra republikanske senatorer. Noen senatorer, som er motstandere av Obamas avgjørelse om å normalisere forholdet mellom landene, har lovet å blokkere nominasjonen av en ambassadør.

Obama og Cubas president Raul Castro kunngjorde i desember 2014 at de diplomatiske forbindelsene mellom landene skulle gjenopptas. Siden da har Obama besøkt Cuba og begrenset deler av embargoen som ble innført i 1962. Kommersielle flyginger har blitt gjenopptatt, og cruiseskip kan seile fra Miami til Havanna. Amerikanske selskaper som Airbnb og Netflix har startet opp i landet, og den amerikanske hotellgruppen Starwood åpnet nylig et Sheraton-hotell i Havanna. (©NTB)