Regelbrudd ved midlertidige ansettelser bekymrer LO

Oslo (NTB): Fire av ti som jobber i bedrifter med midlertidig ansatte melder om brudd på arbeidsmiljøloven, ifølge LOs tillitsvalgtpanel. Landsorganisasjonen er bekymret over utviklingen.

Bestemmelsen det syndes mot er kravet om at virksomheten minst én gang i året skal drøfte bruken av midlertidig ansatte med tillitsvalgte, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). I møtene skal grunnlag, omfang og konsekvenser av midlertidige ansettelser tas opp.

39 prosent svarer at slike drøftinger ikke har funnet sted, mens ytterligere 7 prosent sier de er usikre, viser tall som er gjengitt på arbeidslivet.no.

– LO advarte mot at endringen i arbeidsmiljøloven vil føre til endring av maktbalansen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker i favør arbeidsgiver. Det er sterk grunn til å være urolig for denne utviklingen, sier utredningsleder Øyvind Rongevær i LO.

Inger Lise Blyverket i Virke sier hennes organisasjon støtter drøftingsplikten. Hun ber tillitsvalgte ta opp manglende drøftingsmøter med ledelsen.

– Den er viktig både for å involvere ansatte og fordi den skaper en bevisstgjøring hos arbeidsgivere slik at man ikke bruker midlertidige stillinger ukritisk, sier Blyverket, som er Virkes direktør for forhandlinger og arbeidslivspolitikk. (©NTB)