FN sjokkert over mishandling i australsk fengsel

Statsminister Malcolm Turnbull har iverksatt en gransking etter at en TV-dokumentar har avslørt omfattende mishandling av tenåringsgutter ved en ungdomsanstalt nord i landet. Mange av ofrene har bakgrunn i urbefolkningen. Foto: Dan Himbrechts / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Sydney (NTB): FNs høykommissær advarer om at Australia kan ha brutt sentrale menneskerettigheter. Tidligere denne uken ble det kjent at barn ned i 10-års alderen har blitt mishandlet på ungdomsanstalter nord i landet.

– Vi er sjokkert over videoene fra ungdomsfengselet Don Dale nord i Australia, som viser at barn så unge som 10 år, mange av dem urfolk, blir holdt i umenneskelige forhold og behandlet grusomt, uttaler Rupert Colville, talsperson for FNs høykommissær for menneskerettigheter, i en pressemelding.

I en av videoene har en 17-åring fått en hette tredd nedover hodet, mens han er bundet fast til en stol rundt anklene, håndleddene og halsen. Deretter blir han etterlatt alene i to timer.

Høykommissæren mener at de urovekkende videoopptakene, som ble sendt på australsk fjernsyn denne uken, viser handlinger som kan bety brudd på FNs barnekonvensjon og torturkonvensjonen, som Australia has undertegnet.

Tirsdag uttalte Australias statsminister Malcolm Turnbull at det vil bli opprettet en kommisjon som skal granske forholdene ved ungdomsanstalter i Nordterritoriet. Høykommissæren mener det er et viktig tiltak, men ber myndighetene utvide mandatet for å forsikre seg om at ikke skjer andre steder i landet.

– Vi oppfordrer myndighetene til å identifisere og holde ansvarlig gjerningsmennene, sier Colville, og legger til at barna som ble misbrukt bør få behandling for traumer og motta økonomisk erstatning. (©NTB)