Australia støtter ikke Rudds FN-kandidatur

Kevin Rudd får ikke støtte fra hjemlandets regjering og må dermed gi opp FN-drømmen. Arkivfoto: Daniel Munos / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Australias statsminister Malcolm Turnbull har bestemt at den australske regjeringen ikke stiller seg bak tidligere statsminister Kevin Rudds ønsker om å bli FNs neste generalsekretær.

Fredag ble Rudds FN-drøm knust da det ble klart at hjemlandets regjering ikke vil støtte ham. Lokale medier skriver at etter at regjeringen ikke klarte å bli enige torsdag, var det statsminister Malcolm Turnbull som skar gjennom og tok en beslutning.

– Når den australske regjeringen skal nominere en person til en jobb, særlig til en internasjonal posisjon som dette, er det viktigste spørsmålet «tror vi at denne personen, den mulige kandidaten, er egnet til stillingen», sa Turnbull på en kort pressekonferanse i Sydney.

– Min avgjørelse er at Rudd ikke er det, og jeg har forklart grunnene til dette for ham.

Rudd, en kinesisktalende eksdiplomat som også har vært utenriksminister, ble valgt til statsminister for Labor i Australia i 2007, men ble dumpet av partiet tre år senere. I 2013 kom han tilbake som statsminister og fikk tilnavnet «resirkulerte Rudd». De siste fire årene har landet hatt fire statsministre, inkludert Rudd og Turnbull, som kommer fra høyrepartiet De liberale.

Rudd har tidligere sagt at han tror det er sannsynlig at toppjobben i FN går til en kandidat fra Øst-Europa denne gangen. Det er foreløpig tolv kandidater til toppjobben i FN. En av dem er Helen Clark, tidligere statsminister i Australias nabo og «lillebror» New Zealand.