FN: 120 tilfeller av seksuelt vold rapportert i Sør-Sudan

Sørsudanske kvinner og barn står i kø for å få utlevert nødproviant i FN-leiren nær Juba, der det bor 30.000 internt fordrevne. Foto: Adriane Ohenesian / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Minst 120 seksuelle overgrep mot sivile er rapportert etter at kamper bøt ut i Sør-Sudan de siste ukene, melder FN.

– FN har mottatt «dypt urovekkende rapporter» om at soldater og andre menn skal ha forgrepet seg på sivile, inkludert mindreårige, utenfor en FN-leir og andre steder i hovedstaden Juba, sier Farhan Haq, talsperson for generalsekretær Ban Ki-moon. To personer er bekreftet døde etter gruppevoldtekter.

Haq sier han er klar over rapporter om at FN-soldater skal ha vært vitner til voldtekter uten å gripe inn. De fredsbevarende styrkene har nå økt patruljeringen og gir beskyttelse til kvinner som beveger seg utenfor FN-kontrollerte områder, sier han.

Overgrepene begynte etter at det ble innført en våpenhvile i hovedstaden Juba og kvinner begynte å gå ut av FN-leiren for å kjøpe mat på markedet. De kaster lys over to sentrale problem i Sør-Sudan: etnisk motivert vold og FN-styrkenes manglende vilje til å gripe inn.

– Vi har oppfordret alle parter i konflikten til å ta personlig ansvar for umiddelbare reaksjoner mot soldater som er involvert i slike ubeskrivelige voldshandlinger, sier Haq, og legger til at det vil få «alvorlige konsekvenser» hvis de fredsbevarende styrkene ikke oppfyller sin plikt til å beskytte sivile.

De fleste i FN-leiren er i likhet med den avsatte visepresidenten Riek Machar nuere, mens de fleste av regjeringssoldatene er dinkaer, slik som president Salva Kiir.