Venezuelas regjering beskylder opposisjonen for bedrageri

Det er valgmyndigheten CNE som avgjør om de innsamlede underskriftene skal godkjennes. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Regjeringen i Venezuela ber landets valgkommisjon slette registreringen av en opposisjonsgruppe som vil kaste president Nicolás Maduro. Gruppen beskyldes for bedrageri.

Anklagene kommer samme dag som opposisjonen håpet å få godkjenning for å be om en folkeavstemning for å kaste presidenten. Dermed ligger det an til at den politiske situasjonen blir ytterligere spent i et land rammet av økonomisk krise.

– Vi har bedt om at registreringen av MUD slettes fordi de har tatt del i den største stemmesvindelen i dette landet noensinne, sier Jorge Rodriguez, som er utnevnt av Maduro til å følge med på forsøket på å få i stand en folkeavstemning. Rodriguez beskylder opposisjonen for å ha inkludert navnene til døde personer, innsatte og barn blant de 1,8 millioner underskriftene som ble levert inn i mai til støtte for folkeavstemningen.

Opposisjonen avviser anklagene og mener myndighetene er ute etter å trenere prosessen. Tirsdag var Det nasjonale valgrådets tidsfrist for å avgjøre om de innsamlede underskriftene skulle godkjennes. Dette er første steg i en lang og komplisert prosess fram mot en eventuell folkeavstemning.

Maduros motstandere kjemper for å fullføre prosessen innen 10. januar. Klarer de det og folk stemmer for å kaste Maduro, blir det utskrevet nyvalg. Etter denne datoen vil Maduro eventuelt bli erstattet av hans egen håndplukkede visepresident, som vil sitte ut de siste to årene av presidentperioden.