Klagestorm rundt arbeidsledighetsforsikring

Flere ansatte i oljeindustrien opplever å ikke få utbetalinger på sine arbeidsledighetsforsikringer. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix. Les mer Lukk

Et stort antall permitterte og oppsagte arbeidere i Rogaland er kritiske etter å ha blitt nektet utbetalinger på sin arbeidsledighetsforsikring.

– Det har vært stor pågang. Jeg har fått mellom 30 og 40 eposter fra medlemmer og i tillegg mange telefonsamtaler, sier Torbjørn Teigland, avdelingsleder i saksbehandlingsenheten hos fagforbundet Industri Energi, til Stavanger Aftenblad.

Grunnlaget for de fleste avslagene er et punkt i forsikringsavtalen hos Sparebank 1 om at erstatning ikke utbetales dersom forsikringstaker «hadde grunn til å regne med forestående arbeidsledighet/permittering».

– Det er så lite presist at du nærmest ville fått avslag om du hadde drømt om arbeidsledighet mens du sov, sier Teigland. Han mener at når så mange får avslag, er det legitimt å stille spørsmål om det er en forsikring eller bare innhenting av penger.

Sparebank 1 sier at de nå vil endre på vilkårene for å gjøre det enklere for kundene å forstå. Ifølge banken skyldes avslagene at arbeiderne har ventet for lenge med å tegne forsikringen.

– Forsikring handler om å dekke ting som kan skje plutselig og uforutsett. Du kan ikke forsikre huset ditt etter at det har begynt å brenne, eksemplifiserer kommunikasjonssjef Silje Linnerud Næss.