Medier: – USA vil tillate transpersoner i forsvaret

Det amerikanske forsvaret kommer trolig snart til å åpne for å tillate transpersoner. Illustrasjonsfoto: Ints Kalnins / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Pentagon vil i løpet av de nærmeste ukene oppheve forbudet som hindrer transpersoner i å tjenestegjøre i landets væpnede styrker, melder flere medier.

Det vil være et nytt stort skritt for seksuelle minoriteter i det amerikanske forsvaret, fem år etter at forsvarsdepartementet tillot åpne homofile i militæret. En personalpolitikk kjent som «Don't ask, don't tell» gjorde at homofile soldater ikke kunne snakke åpent om legningen sin.

Ifølge USA Today er det ventet at det kommer en uttalelse om transpersoner 1. juli, og at de ulike våpengrenene deretter får inntil et år på seg til å sette den nye politikken ut i livet.

Les også: Overlevende i Orlando spilte død under massakren

Pressekontakt Peter Cook i forsvarsdepartementet Pentagon ønsker ikke å bekrefte rapportene i mediene, men sier en avgjørelse er ventet «snart».

I dag tillater regelverket at transpersoner blir dimittert fra tjeneste. I fjor beordret forsvarsminister Ashton Carter at alle roller i forsvaret – også stridsfunksjoner – skulle åpnes for kvinner.

– At forbudet oppheves er et viktig skritt i retning av like rettigheter og likestilling for LHBT-personer i landet, og det vil styrke forsvaret ved å sørge for at kandidater ikke avvises eller føler seg uønsket på grunn av sin kjønnsidentitet, sier kongressmedlem Steny Hoyer om utviklingen.

Les også: – Alle fortjener frihet til å leve med den de elsker