Juncker frykter flere folkeavstemninger

jean-Claude Juncker frykter det kan komme flere folkavstemninger i EU. Foto: François Lenoir / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Berlin (NTB-DPA-TT): EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sier til tyske Bild at han frykter flere folkeavstemninger i EUs medlemsland etter britenes beslutning om å melde seg ut.

– Populister gir sjelden slipp på en mulighet til å lage en masse støy og fremme sin anti-EU-politikk, sier han i et intervju som trykkes i Bild lørdag. Han tror effekten av den britiske utmeldelsen raskt kan motvirke slik propaganda.

– Det vil trolig raskt vise seg at Storbritannia hadde det bedre i EU – økonomisk, sosialt og utenrikspolitisk.

Juncker avviste også bekymringer for at EU kan ende opp med å bli styrt av en akse mellom Paris, Roma og Madrid. Han mener heller at Tyskland trolig vil spille «en enda viktigere rolle etter at britene går ut.

Han sier unionen må benytte anledningen til «å komme klokere ut av denne situasjonen». På en pressekonferanse fredag svarte han kontant «nei» da han ble spurt om britenes utmelding er begynnelsen på slutten for unionen.

Mandag holder Juncker et møte med EUs 28 kommissærer, inkludert britiske Jonathan Hill, som er EUs finansmarkedskommissær. Juncker sier det er opp til Hill selv å avgjøre om han ønsker å fortsette etter at det britiske folket stemte for å gå sin egen vei. (©NTB)