Senterpartiet vil ha britene inn i Efta

Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

Senterpartiet ser for seg at britene igjen slutter seg til Efta-samarbeidet og ber regjeringen se på mulighetene brexit gir.

– Nå må Erna Solberg se fordomsfritt på mulighetene som åpner seg for Norges del. Storbritannia må i neste runde inn i forhandlinger med EU. Det kan gi oss mulighet til å få en bedre avtale med EU enn dagens EØS-avtale, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til Klassekampen. En av mulighetene han ser for seg er at Storbritannia igjen blir med i Det europeiske frihandelsforbund (Efta).

Næringsminister Monica Mæland (H) uttalte fredag at hun vil ha en handelsprosess med britene etter at folkeavstemningen resulterte i EU-utmeldelse for Storbritannia.

Les også: Brexit kan gi høyere oljeetterspørsel

– Vi må ha forståelse for at Storbritannia først må bli enig med seg selv, så med EU, og så må vi på plass i prosessen, sa hun til NTB.

Brexit blir tema på Efta-ministermøtet mandag. Mæland sier Storbritannia ikke har signalisert at en søknad om medlemskap kan være aktuelt.

– Hvis Storbritannia skulle ønske å bli med i Efta, må dette behandles av Efta-rådet. Alle beslutninger her er basert på konsensus, sier hun til Klassekampen.

Les også: Derfor gnir Putin seg i hendene over «brexit»