Arkansas' giftsprøyter kan gå ut på dato

Little Rock (NTB-AP): Ett av medikamentene Arkansas bruker ved henrettelser, kan gå ut på dato før delstatens høyesterett avgjør om en lov om henrettelser skal opprettholdes.

Torsdag kom retten med en uttalelse som opprettholder valget av medikamenter til henrettelser og en lov om at staten kan holde kilden for disse medikamentene hemmelig.

Normalt tar det 18 dager fra en slik uttalelse til det kommer en formell kjennelse. I mellomtiden kommer beholdningen av ett av medikamentene til å gå ut på dato.

– Etter en grundig vurdering har justisministeren kommet fram til at hun ikke vil be retten fremskynde kjennelsen. Men så snart den foreligger, er hun innstilt på å be guvernøren sette henrettelsesdatoer slik at rettferdigheten kan skje fyllest, sier talsmann Judd Deere.

Dermed vil utsettelsen av åtte henrettelser bli opphevet. Men med medikamenter som går ut på dato og en leverandør som ikke vil fremskaffe mer, er det usikkert hvordan henrettelsene kan gjenopptas. Regjeringen vil ikke be fengselsvesenet bruke medikamenter som har gått over holdbarhetsdatoen.

Advokat Jeff Rosenzweig, som representerer de dødsdømte fangene, sier han vil begjære en ny høring før retten kommer med sin kjennelse. De dødsdømte mener hemmeligholdet kunne føre til brudd på grunnlovens forbud mot «grusom og usedvanlig» straff. (©NTB)