Venezuelas opposisjon kjemper videre for folkeavstemning

Demonstranter utenfor valgkommisjonens lokaler viser sin støtte til kravet om en folkeavstemning for å avsette president Nicolás Maduro. Foto: Mariana Bazo / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Caracas (NTB-AFP): Opposisjonsledere i Venezuela sier antall bekreftede signaturer i en underskriftskampanje er nok til å kreve en folkeavstemning om å kaste president Nicolás Maduro.

– Antall underskrifter overskrider klart minstekravet, sier Vicente Bello, som samordner innsatsen for å tvinge fram en folkeavstemning. Av over 1,3 millioner underskrifter samlet inn i den første fasen, må minst 200.000 bekreftes før prosessen kan gå videre. Det er også minstekrav for hver enkelt delstat. Regimekritikere har den siste tiden stått i lange køer for å avgi fingeravtrykk for å bekrefte at de innsamlede signaturene er ekte og unike.

Valgkommisjonen i landet har nå 20 dager på seg til å gå gjennom og bekrefte resultatet av underskriftskampanjen. Deretter må det samles inn ytterligere fire millioner underskrifter for å utløse en folkeavstemning.

Opposisjonen jobber på spreng for å ha det hele på plass innen 10. januar, som er tidsfristen for at folkeavstemningen kan føre til at det skrives ut nyvalg. Dersom folket avsetter Maduro etter denne datoen, er det presidentens håndplukkede visepresident som rykker opp dersom Maduro må gå. Maduro selv sier det ikke kommer til på bli noen folkeavstemning i år.

– Om det skjer, kommer vi til å vinne. Om ikke, vil det politiske livet gå videre, sier han. (©NTB)