Monikas mor: – Tøft å møte ekssamboeren i retten

Your browser doesn't support HTML5 video.

DNA-problemstilling sentral i Monika-saken
Drapstiltalte Donatas Lukosevicius nekter for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja, men rotet med opplysninger da han begynte å forklare seg i retten mandag.

Den 34 år gamle mannen nektet straffskyld på samtlige punkter av tiltalen for drap, innbrudd og trusler da retten ble satt i Nordhordland tingrett mandag morgen. Fire og et halvt år etter at den vesle jenta ble funnet død, hengende i et belte fra et dørhåndtak i november 2011, blir noen stilt til ansvar for handlingen.

Da dommer Håkon Rastum satte retten mandag morgen, satt Kristina Sviglinskaja i retten sammen med moren og bistandsadvokat Stig Nilsen.

Tydelig påvirket av stundens alvor unngikk moren å møte blikket til den tidligere kjæresten. Hun hadde kastet ham ut da hun fikk mistanke om at det faktisk var han som sendte henne utpressingsbrev på internett. Fem uker senere var datteren drept, men det skulle gå lang tid – og nye metoder for DNA-analyse måtte utvikles – før ekssamboeren ble pågrepet og siktet.

– Kristina opplevde det som tøft å være i retten og å møte tiltalte. Hun er glad for at saken er i gang etter så lang ventetid, sier bistandsadvokat Stig Nilsen etter at første rettsdag ble avsluttet ved 15-tiden.

Les også: Tiltalt for drap på Monica fordi DNA-prøver ikke ble slettet

Nekter alt

– Jeg har ikke begått denne kriminelle handlingen og jeg har ikke begått dette drapet. Ellers har jeg ikke mye å si, sa den tiltalte selv da han startet forklaringen etter lunsj.

Da hadde han allerede i flere timer hørt aktor Benedicte Hordnes innlede om bevisene som skal legges fram i den fire uker lange rettssaken. Han hadde hørt hvordan påtalemyndigheten har etterforsket og gjort nye og overbevisende funn.

Da han ankom rettslokalet holdt han opp en teknisk rapport om alternative dødstidspunkter foran seg. Påtalemyndigheten mener Monika ble drept om morgenen omkring klokken 8.45, men det er stor usikkerhet knyttet til dette tidspunktet, innrømmet aktor. Åtteåringen var syk og alene hjemme da noen brøt seg inn i leiligheten mens moren var jobb.

– Spørsmålet om dødstidspunktet kan bli sentralt for utfallet av saken, sa forsvarer Aasmund Sandland til NTB etter at rettsdagen var over.

At ekssamboeren omtalte to av punktene i tiltalen som omhandler trusler mot henne, som mirakler, reagerte den 33 år gamle moren på.

– Det var som forventet at tiltalte nekter straffskyld. Det blir derfor vanskelig å forholde seg til hans forklaring, sier bistandsadvokaten.

Les også: Tiltalte i Monika-saken hevder sin uskyld

Rot med år

Aktor Benedicte Hordnes rakk bare å stille den tiltalte noen innledende spørsmål før rettsforhandlingene ble blåst av for dagen. Helt målrettet gikk statsadvokaten inn for å svekke 34-åringens troverdighet. Han rotet med om og når han hadde tatt snekkerutdannelse. Når han til slutt anga et årstall ble det med en gang parert med spørsmålet om det ikke var da han satt i fengsel i Litauen.

Da Hordnes lurte på hva slags familieforhold Lukosevicius kom fra i Litauen ville 34-åringen ikke svare.

– Jeg har bedt aktor om ikke spørre om min familie, for det er alt for personlig for meg, sa mannen som har et langt rulleblad med flere straffer fra Litauen.

Les også: Morens ekssamboer tiltalt for drapet på Monika Sviglinskaja (8)

Trusler og troverdighet

Fire tilfeller av trusler mot Kristina Sviglinskaja på telefon eller internett er tatt med, ifølge påtalemyndigheten mest for å illustrere personligheten til den tiltalte. Der går det fram at han allerede før Monika ble drept skal ha forsøkte å presse samboeren for penge ved hjelp av anonyme eposter. Deler av dette innrømmet han i retten. Andre forhold nekter han konsekvent for.

I ett tilfelle skal han ringt Kristina Sviglinskaja fra en telefonkiosk på Bryggen i Bergen og utgitt seg for være en annen. Han skal ha sagt at han visste hvem som drepte datteren.

– Dette er et av de største miraklene i denne saken, akkurat denne telefonen. Omtrent på det tidspunktet gikk jeg for å kjøpe sigaretter fra nærmeste butikk, uttalte han og kritiserte i samme åndedrag politiet for at de ikke hadde sikret overvåkingsdata fra Bryggen den aktuelle kvelden.

Det er satt av fire uker til saken. 34-åringen fortsetter sin forklaring tirsdag.