Al-Qaida-rekrutt dømt til 40 års fengsel i USA

33-åringen er dømt for å ha planlagt et angrep mot passasjerer på Heathrow flyplass utenfor London. Arkivfoto: Neil Hall / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

New York (NTB-AFP): En vietnamesiskfødt mann er i New York dømt til 40 års fengsel for å ha planlagt et selvmordsangrep mot Heathrow flyplass etter å ha fått opplæring av al-Qaida.

Minh Pham er en 33 år gammel konvertitt til Islam, som tilbrakte det meste av livet i Storbritannia. I 2010 reiste han til Jemen og fikk militær trening av al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP). Han vendte tilbake til Storbritannia etter et drøyt halvår og etter å ha lovet å gjennomføre et selvmordsangrep. Oppdraget hans var å slå til mot sivile passasjerer som kom til Londons hovedflyplass Heathrow fra USA eller Israel.

– Jeg gjorde en svært alvorlig feil, og jeg angrer, sa Pham i retten før han brast i gråt med tanke på å tilbringe flere tiår bak murene, atskilt fra familien sin.

– Jeg er ikke vant til det amerikanske systemet og de strenge straffene.

33-åringen sier han aldri mente å skade neon, og at han bare sa ja til selvmordsangrepet for å kunne reise hjem. Påtalemyndigheten tror ikke på ham og sier han ikke har veket i sin tro på al-Qaida. Dommer Allison Nathan påpekte på sin side at Pham er dømt for en svært alvorlig forbrytelse og omtalte detaljene i bombeplanene som «ekstremt foruroligende».

– Pham var et betrodd, dyktig og, i en periode, målrettet medlem av AQAP, sa dommeren om den tiltalte. Pham erklærte seg i januar skyldig i å ha gitt støtte til al-Qaida og til å ha inngått forbund om militær opplæring og trening i bruk av automatvåpen. (©NTB) (©NTB)