Ny valgseier for Rouhanis allierte i Iran

55 mindre og større byer i Iran holdt parlamentsvalg fredag, i de distriktene der ingen av kandidatene fikk over 25 prosent i første valgrunde i februar. Her fra byen Shiraz i sør. Foto: Farsnews.com / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Reformvennlige kandidater ligger an til å vinne andre omgang av parlamentsvalget i Iran, ifølge de første prognosene i iranske medier.

Reformvennlige og moderate kandidater ligger an til å vinne andre omgang av parlamentsvalget i Iran, viser de foreløpige resultatene.

Opptellingen antyder også at 17 kvinner er valgt inn – åtte mer enn i dagens nasjonalforsamling og det høyeste tallet siden den islamske republikken ble opprettet i 1979.

68 av de 290 plassene i den iranske nasjonalforsamlingen sto på spill da velgere i 55 større og mindre byer gikk til urnene fredag.

Ifølge foreløpige resultater har 36 av plassene som var på valg fredag, gått til Håpets liste, som består av den moderate presidenten Hassan Rouhanis tilhengere.

Nesten alle kandidatene som er valgt inn fra alliansen, er reformvennlige, ifølge det konservative nyhetsbyrået Fars.

Les også: Irans reformvennlige håper på ny valgsuksess

Konservativt nederlag

Selv om Irans folkevalgte har svært begrenset makt sammenlignet med ikke-valgte teologiske organer og den øverste lederen Ali Khamenei, kan Rouhanis reformarbeid bli langt enklere med parlamentet i ryggen.

Den konservative koalisjonen ligger an til å vinne bare 17 av de 68 representantene, viser opptellingen når bare fire valgkretser gjenstår, ifølge nyhetsbyrået AFP. Det gir i så fall reformvennlige og moderate kandidater 131 av de 290 plassene i nasjonalforsamlingen.

Det er 15 mandater unna et flertall, men mer enn den rivaliserende blokkens 124.

Uavhengige på vippen?

De resterende plassene fylles av uavhengige kandidater som kan havne i en vippeposisjon. Hvor deres politiske lojalitet ligger, vil trolig først vise seg når den nye nasjonalforsamlingen trer sammen i mai. De endelige resultatene er ventet senere lørdag, eventuelt søndag.

Rouhanis tilhengere gjorde et brakvalg 26. februar, da iranske velgere kastet mange av de mest ytterliggående og konservative politikerne ut av parlamentet.

Andre valgomgang sto om de mange valgkretsene der ingen kandidater fikk over 25 prosent av stemmene i februar.

Khamenei bestemmer

Dagens nasjonalforsamling er fullstendig dominert av Rouhanis ytterliggående og konservative rivaler, som er steilt imot reform og samarbeid med Vesten.

De er alliert med Irans øverste leder, den ikke-valgte ayatollaen Ali Khamenei som i prinsippet kan forkaste de folkevalgtes vedtak.

Rouhanis popularitet har bekymret ayatollaens konservative allierte, som frykter at de kan miste sin makt og status i Irans komplekse maktstruktur.

Dersom Rouhani skal få Khameneis velsignelse fram mot presidentvalget neste år, må han få den skakkjørte økonomien på fote og levere konkrete beviser på at atomavtalen med Vesten gagner den islamske republikken.