Norge krever vilje og ansvar fra partene i Sør-Sudan

Norske myndigheter uttrykker dyp skuffelse over at partene i Sør-Sudan ennå ikke har klart å etablere en overgangsregjering. Regjeringen krever nå at de viser vilje og ansvar til å gjennomføre fredsavtalen. Her opprørsleder Riek Machar. Foto: Tiksa Negeri / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Juba (NTB): Norske myndigheter uttrykker dyp skuffelse over at partene i Sør-Sudan ennå ikke har klart å etablere en overgangsregjering. Regjeringen krever nå at de viser vilje og ansvar til å gjennomføre fredsavtalen.

– Jeg er meget skuffet over at partene i Sør-Sudan ennå ikke har maktet å etablere overgangsregjeringen. Uten at lederen for opposisjonen Riek Machar vender tilbake til Juba og overgangsregjeringen etableres kan ikke fredsavtalen fra august 2015, med dens omfattende reformprosesser, gjennomføres. Det er uakseptabelt at partene fortsetter å trekke ut denne prosessen, sier statssekretær Tore Hattrem (H) i Utenriksdepartementet.

Ifølge Hattrem sørget regjeringen i Sør-Sudan for blant annet for å blokkere landingstillatelser for flyene som skulle bringe Machar og hans følge tilbake til Juba, slik at han kunne tiltre sin posisjon som første visepresident.

– Dette gjorde at Riek Machar ikke kunne vende tilbake innen fristen 23. april slik partene og det internasjonale samfunn hadde kommet til enighet om.

Statssekretæren mener det er grunn til å sette spørsmålstegn ved begge parters vilje til å løse Sør-Sudans problemer basert på fredsavtalen.

– Til tross for bred støtte fra nabolandene, Troikaen (USA, Storbritannia og Norge), Etiopia, AU, FN, EU og Kina og alle krefter i Sør-Sudan som søker fred, fortsetter krefter på begge sider i konflikten å blokkere reell fremgang i fredsprosessen, sier Hattrem. (©NTB)