Obama: – Det europeiske samholdet er presset

President Barack Obama kastet seg inn i EU-striden i Storbritannia, da han fredag ba britene si ja til fortsatt medlemskap i folkeavstemningen i juni. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

London (NTB-Reuters-AFP): EU reduserer ikke Storbritannias innflytelse i verden, snarere tvert imot, mener USAs president Barack Obama. Han sier det europeiske samholdet er under press på grunn av flyktningkrisen.

Under en felles pressekonferanse med statsminister David Cameron i London fredag kom Obama med en klar oppfordring til det britiske folk om å stemme for fortsatt EU-medlemskap under folkeavstemningen i juni.

– Storbritannias medlemskap i EU gir oss et kraftig redskap som bidrar til å sikre den framgang og sikkerhet folk trenger, og til å stå opp for de verdier som våre land deler, sa Obama.

Obama bidro til å undergrave et av EU-motstandernes viktigste argumenter da han gjorde det klart at det kan ta lang tid før Storbritannia kan få en handelsavtale med USA om landet forlater EU.

Han sa at britene «kanskje på et eller annet tidspunkt « kan få en handelsavtale med USA, men at det «ikke er noe som ville skje snart».

– Storbritannia ville ende bakerst i køen, sa Obama idet han påpekte at USA for tiden er såpass fokusert om å forhandle fram en frihandelsavtale med EU at det ikke er rom for å tenke på en egen avtale med britene. (©NTB)