Senatet i Argentina godkjenner gjeldsløsning

Mauricio Macri gikk til valg på løfter om en ny giv for Argentinas økonomi. Den siste gjeldsavtalen kan hjelpe ham med å oppfylle det løftet. Arkivfoto: Marcis Brindicci / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Buenos Aires (NTB-AFP): Argentinas senat har vedtatt et forslag om å betale landets siste kreditorer og setter dermed strek for en årelang finanskrangel.

Godkjenningen i senatet var siste steg for å sluttføre avtalen som ble inngått med kreditorene i februar. Krangelen om landets misligholdte gjeld går tilbake til statskonkursen i 2002. Problemene har hengt ved landet i 14 år og gjort det til en paria i det internasjonale finansmarkedet.

At utbetalingen blir godkjent er også en fjær i hatten for president Mauricio Macri, som gikk til valg på å sette ny fart på den nest største økonomien i Sør-Amerika.

– Jeg vil stemme for dette, fordi vi føyer oss etter en dom. Men jeg liker det ikke, sa senator Norma Durango før den svært lange debatten som ledet fram til vedtaket.

Mens landet tidligere har inngått en avtale med 93 prosent av kreditorene, som godtok at rundt 70 prosent av gjelden ble slettet, har de siste kreditorene nektet å gi seg. Hedgefond som kjøpte obligasjoner på billigsalg etter gjeldskrisen i 2002, krevde full utbetaling og saksøkte Argentina i en domstol i New York, slik vilkårene for obligasjonen ga mulighet til. Det er denne siste gjelden som nå skal gjøres opp.

Milliardutbetalingen vil tære kraftig på Argentinas valutareserver, men vil sørge for at landet igjen kan det tre inn i det gode selskap i internasjonal finans. (©NTB)