Asylstrømmen ga jobb til 170 av 200 på UDI-intervju

Hovedkontoret til Utlendingsdirektoratet i Hausmanns gate i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Oslo (NTB): UDI har doblet antall saksbehandlere på to måneder. Det har gitt jobb til mange nyutdannede samfunnsvitere og jurister.

Da antallet asylsøkere til Norge ble mangedoblet høsten 2015, satte Utlendingsdirektoratet i gang en storstilt rekruttering, skriver Dagens Næringsliv. I oktober ble en rekke stillinger med krav om mastergrad utlyst, og over 700 søkere responderte.

200 personer ble innkalt til intervju, og av dem fikk 170 jobb som saksbehandlere i direktoratet. Brorparten av dem var samfunnsvitere og jurister, mange av dem nyutdannede.

Slik sett ble flyktningkrise løsningen for flere nyutdannede som hadde slitt med å få jobb. Sosialantropologen Linda Tang hadde vært arbeidssøkende i ett år før hun fikk napp hos UDI.

– Som samfunnsviter faller man ofte mellom stoler. Jeg har vært i intervju hvor jeg er blitt spurt om masterutdannelsen min, men hvor jeg føler de hinter til «hvorfor søker du jobb hos oss, når vi ikke krever så lang utdannelse?». Andre steder er de interessert i utdannelsen, men etterlyser relevant arbeidserfaring, sier hun til DN.

Bunken av asylsøknader økte fra 11.480 i 2014 til 31.145 i 2015. Med nyansettelsene venter UDI å kunne behandle 21.000 saker i løpet av 2016. (©NTB)