Asylbarn utenfor barnehagesystemet

Tidligere denne måneden besøkte Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) Teisen mottak i Oslo der det bor 13 asylsøkerbarn i barnehagealder. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Les mer Lukk

Oslo (NTB): Barn på asylmottak mellom null og fem år har ikke rett på barnehageplass. Så lenge de ikke er bosatt i en kommune, står de yngre asylsøkerbarna uten et fullverdig tilbud.

Rundt 2500 barn i barnehagealder bor på norske asylmottak i dag. Bare i Trondheim kommune får asylsøkerbarna tilbud om barnehageplass på lik linje med norske barn, skriver Klassekampen.

Retten til barnehage må gjøres uavhengig av oppholdsstatus, på samme måte som retten til å gå på skole, mener Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet. Han påpeker overfor Klassekampen at det tar måneder og år før en asylsøker er bosatt i en kommune. I mellomtiden går barna glipp av en viktig mulighet til å lære språk og sosiale koder.

Barneombudet har flere ganger bedt om at regelverket endres. Det er imidlertid usikkert hvor mange barn som får en form for tilbud.

– Vi fører ikke statistikk over hvor mange asylsøkerbarn som får barnehageplass, men gir tilskudd til kommuner som tilbyr barnehageplass til asylsøkerbarn i alderen 4-5 år, sier Kristian Nicolai Stakset-Gundersen i Utlendingsdirektoratet.

Kunnskapsdepartementet mener dagens tilbud er godt nok. – UDI stiller krav til alle dem som driver mottak om at de skal ha et tilrettelagt tilbud til alle barn fra to år til grunnskolealder på minst tre timer hver hverdag, sier Birgitte Jordahl (H) til avisa. (©NTB)