Fortsatt økning i varslede oppsigelser

Selskaper i oljebransjen varsler flere oppsigelser i månedene som kommer. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Les mer Lukk

Oslo (NTB): Antall varslede oppsigelser fra norske arbeidsgivere er tredoblet på ett år. Også i desember fortsatte utviklingen, skriver Dagens Næringsliv.

En fersk statistikk fra Nav, som legges fram tirsdag, viser at ledigheten trolig vil fortsette å øke. I september skrev DN at antallet varslede oppsigelser var tredoblet så langt i 2015, sammenlignet med året før, og denne utviklingen har fortsatt ut året.

– Disse tallene gir en klar melding. Varslene om oppsigelser og permitteringer i 2015 er mer enn dobbelt så mange som i 2014. Bare i desember kom det varsler for til sammen 4.200 personer, sier administrerende direktør Sigrun Vågeng i Nav.

Virksomheter som skal si opp eller permittere ti ansatte eller mer, er pålagt å rapportere det inn til Nav. Varslene skal sendes minst 30 dager før de berørte personene får beskjeden. Noen av varslene kan vise seg å ikke bli iverksatt, men for Nav er statistikken likevel en viktig indikator for hva som vil komme av oppsigelser framover.

– Vi ser jo at det ligger an til at de prognosene vi har kommet med for 2016 kan vise seg å holde stikk, sier Vågeng.

Navs prognose innebærer at den registrerte arbeidsledigheten vil bli på 90.000 personer i snitt for 2016, noe som er 10.000 høyere enn snittet for 2015. Av de drøyt 4.000 varslene som kom i desember, var 70 prosent fra oljeutvinning eller industri. (©NTB)