USA starter snørydding langs hele østkysten

Washington DC var søndag dekket av et tykt hvitt teppe. I Representantenes hus er møter både tirsdag og onsdag avlyst. Les mer Lukk

Det ble notert flere nesten-rekorder etter vinterens første store uvær langs USAs østkyst. I nedsnødde byer ga innebyggerne seg i kast med måkingen.

Snø og vind slo inn mot østkysten da helgen startet. Uværet beveget seg nordover og etterlot et hvitt teppe før det forsvant ut i havet igjen søndag.

18 mennesker mistet livet, flere kystbyer ble rammet av flom, mens snødybden nådde rekorder og nesten-rekorder flere steder.

I flere delstater ble det erklært unntakstilstand lørdag, folk ble oppfordret til å holde seg hjemme, mens veier ble stengt og tog, fly og offentlig transport ble kansellert.

Les også:19 døde i snøstormen i USA

Veier åpnet

På Manhattan i New York ble det søndag morgen målt 70 centimeter snø i Central Park. Det er det nest største snøfallet som er målt siden 1869. På Kennedy-flyplassen rett utenfor byen var det falt til sammen 77,5 centimeter snø, og brøytemannskaper jobbet hele natten i et forsøk på å få lufthavnen klar til søndagens trafikk.

Ordfører Bill de Blasio ba søndag folk holdt seg unna gatene slik at måkemannskapet kunne komme til.

– Vi har fortsatt en del områder som skal ryddes, men jeg synes dette har gått bra. Vi har fått snø nok for en god stund framover, men i løpet av et døgn tenker jeg byen skal fungere som normalt igjen, sa ordføreren til fjernsynskanalen ABC.

Lørdag ble det nærmest innført portforbud i New York. Alle ble oppfordret til å holde seg innendørs, og privatkjøring ble forbudt.

Søndag morgen ble veier, tunneler og bruer åpnet igjen.

Les også: USA rammes av «Snowzilla»

Måkedugnad

Østkyst-rekorden etter dette siste uværet ble notert i Glengarry i West Virginia. Der målte snøfallet 106,7 centimeter.

I Washington kom det 45 centimeter, det fjerde største snøfallet som er registrert i hovedstadens historie. På flyplassen i Washington var snødybden 74 centimeter søndag morgen, ifølge meteorologene i National Weather Service.

I hovedstaden har ordføreren Muriel Bowser oppfordret innebyggerne til å delta i en snøryddingsdugnad for å få gravd ut byen. Det var behov for 4.000 mennesker, og allerede tidlig søndag formiddag hadde 2.000 frivillige med snømåker og spader meldt seg.

Selv om snøværet var over søndag, skulle T-banen holdes stengt hele dagen. Og skolene vil fortsatt være stengt mandag.

Flertallet av dem som døde på grunn av været på østkysten, omkom i trafikkulykker. Men i Maryland døde en person under snømåking, og i New York led to mennesker samme skjebne. I Virginia tok kulden livet av to innebyggere, opplyser offentlige myndigheter. (©NTB)