Venstre ber statsministeren stramme opp Listhaug

Ola Elvestuen (V) mener statsminister Erna Solberg bør stramme opp Listhaug. Les mer Lukk

Statsminister Erna Solberg (H) bør stramme opp den politiske ledelsen i Justisdepartementet, mener Venstres nestleder Ola Elvestuen.

Politiets utlendingsenhet (PU) i Finnmark fikk først vite om Russlands stans av asylreturer over Storskog på Dagsrevyen, ifølge VG.

Lørdag kveld fortalte utenriksminister Børge Brende at Russland midlertidig hadde stanset norske asylreturer over Storskog i Finnmark. Ifølge VG var ikke PUs

enhet i Finnmark orientert om dette før de selv så Dagsrevyen-sendingen.

Les også: Skjebneuke for asylpartnerne på Stortinget

– Vi ble kjent med returstansen i går kveld, svarer PU-sjef Tor Espen Haga, når VG spør om han ble kjent med Russlands nei på Dagsrevyen.

– Da jeg gjennomførte et intervju med NRK i går kveld, hadde jeg ingen informasjon om at det var stopp på grensa, sier Haga.

Les også:Asylsøkere i Finnmark vil ikke tilbake til Russland

Ber Erna gripe inn

Venstres nestleder Ola Elvestuen reagerer kraftig på VGs opplysninger:

– Nå forventer jeg at statsministeren strammer opp politisk ledelse i Justisdepartementet og sørger for at de gjør jobben sin på en skikkelig og ordentlig måte og sikrer en human returpraksis og bedre kommunikasjon nedover i rekkene, sier Elvestuen.

Han gir samtidig innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) et spesielt ansvar for situasjonen.

Les også:FN-utsending besøker asylsøkerne i Finnmark

Spinndoktor eller statsråd

– Hun bør begynne å gjøre jobben sin i departementet og sørge for at politifolkene, asylsøkerne og andre som står midt oppi i en vanskelig situasjon i Finnmark, blir orientert om hva som skjer, istedenfor hele tida å løpe til mediene for å spre redsel, frykt og usikkerhet hos vanlige folk, sier Elvestuen.

– Listhaug må bestemme seg om hun vil være ansvarlig statsråd i regjeringen eller en hvilken som helst spinndoktor fra Frp, sier han.

Aps kommunalpolitiske talsperson, Helga Pedersen, mener det er uholdbart at PU i Finnmark ikke var informert, melder NRK.

– Dersom dette stemmer, er det ille. Dette forsterker inntrykket av en regjering som, helt siden i høst, har vist at den har for dårlig kontroll med situasjonen på Storskog, sier Pedersen.

Les også:

Russland sier nei til asylreturer

– Listhaug har mistet kontrollen i Finnmark