Statoil gransker alle Brasil-kontrakter

Statoil gjennomgår sine kontrakter i Brasil for å være sikker på at selskapet ikke er involvert i korrupsjonsskandalen rundt samarbeidsselskapet Petrobas. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Les mer Lukk

Oslo (NTB): Statoil har hyret eksterne eksperter for å sjekke om selskapet kan være involvert i korrupsjonsskandalen rundt oljeselskapet Petrobras i Brasil.

De siste dagene er to andre norske selskaper trukket inn i saken rundt det statlige brasilianske oljeselskapet. Statoil samarbeider tett med Petrobras, og eier ti av sine tolv letelisenser i Brasil sammen med det korrupsjonsherjede selskapet, skriver Klassekampen.

– Statoil er ikke en del av den pågående etterforskningen, og i vår gjennomgang har vi heller ikke funnet indikasjoner på at vi er involvert i saken. Men det er viktig for oss å fortsette å monitorere saken, dette er jo en svært alvorlig og kompleks sak som fortsatt er under utvikling, sier informasjonssjef Knut Rostad i Statoil til avisen.

Statoil har brukt eksterne eksperter for å gjennomgå sine kontrakter, men Rostad ønsker ikke å opplyse hvem som er leid inn. Selskapet startet sin gransking da Petrobras-skandalen først ble offentlig kjent tidlig i fjor.

Saken har røtter tilbake til 2004, da 16 av de største entreprenørselskapene i Brasil sammen dannet et kartell som hadde som formål å svindle Petrobras. 173 personer er så langt tiltalt i saken, og mer enn 14 milliarder kroner påstås å ha blitt betalt i bestikkelser til politikere og korrupte Petrobras-direktører.

Tidligere denne uken har Dagens Næringsliv skrevet at de norske selskapene Akastor og Uglands Rederi har startet interne granskninger for å finne ut om de er involvert i saken. (©NTB)