– USA avlytter fortsatt Israels statsminister

Israels statsminister Benjamin Netanyahu overvåkes fortsatt av USA, skriver en amerikansk avis. Foto: Reuters/NTB scanpix. Les mer Lukk

Washington (NTB-AFP): USA avlytter fortsatt den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu, til tross for løfter om å innstille hackingen av landets allierte, skriver Wall Street Journal.

Nyhetsbyrået AFP har kontaktet Det hvite hus, som ikke dementerer opplysningene. Den israelske ambassaden i USA vil ikke kommentere saken.

For drøyt to år siden avslørte den amerikanske varsleren Edvard Snowdon omfanget av overvåkingen til den amerikanske etterretningstjenesten NSA. Senere samme år avslørte avisa Der Spiegel at den tyske statsministeren Angela Merkel kan ha vært overvåket av NSA i mer enn ti år. Andre av USAs allierte uttrykte bekymring over omfanget av NSAs overvåking, og president Barack Obama lovet å begrense overvåkingen av allierte.

Men ifølge Wall Street Journal mener Obama at det på grunn av nasjonale sikkerhetsinteresser har vært nødvendig å fortsette overvåkingen av blant andre Netanyahu og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

I Netanyahus tilfelle skal Det hvite hus blant annet vært bekymret for at Israel kontraovervåket de amerikanske forhandlingene med Iran om en atomavtale, og at landet ville forsøke å sabotere forhandlingene. (©NTB)