Tre av ti venter dårligere sykehustilbud

Helseminister Bent Høies (H) forslag om å sentralisere akuttkirurgien møter skepsis i Distrikts-Norge. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Les mer Lukk

Oslo (NTB): Tre av ti nordmenn tror sykehustilbudet der de bor vil være dårligere om ti år, viser Nationens distriktsbarometer.

29 prosent av de spurte på landsbasis sier at de venter et «noe dårligere» eller «mye dårligere» sykehustilbud om ti år. Det er 9 prosentpoeng høyere enn da avisen gjorde samme undersøkelse for to år siden, og 6 prosentpoeng høyere enn i sommer.

Debatten har rast i Distrikts-Norge etter at helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) la fram Nasjonal helse- og sykehusplan i november. Der foreslo han å legge ned akuttkirurgien ved fem lokalsykehus, noe som pekes på som en årsak til folks økende pessimisme til sykehustilbudet.

– Det er mange som er skeptiske til at de mindre sykehusene kan miste akuttkirurgiske funksjoner, og disse har vært effektive med å peke på farene tilknyttet tap av disse funksjonene. Samtidig har helsemyndighetene i for liten grad klart å vise folk hva de får igjen når funksjonene går tapt, sier Jan Frich, professor og leder for avdeling for helseledelse og -økonomi ved Universitetet i Oslo, til Nationen.

Fortsatt sier drøyt 30 prosent av de spurte at de tror sykehustilbudet i deres nærområde vil bli bedre om ti år. Rundt 40 prosent tror tilbudet vil være uforandret.

Størst er skepsisen til sykehustilbudet på Sørlandet, der 37 prosent svarer at de tror det blir dårligere. (©NTB)