Året i bilder

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dette var 2015 i bilder
2015 har vært begivenhetsrikt, fylt av skarpe motsetninger mellom glede og sorg. Gjenopplev noen av de mange øyeblikkene fra året som er gått

Førstkommende torsdag skal det gamle året skal ringes ut og 2016 ønskes velkommen med fyrverkeri og fest. NTB Scanpix sine fotografer har vært på pletten og foreviget store og små nyheter og begivenheter i 2015, og i videoen øverst kan du blant annet se bilder fra disse hendelsene:

Laget teppe i fengsel

13. januar møtte 190 personer opp for å gå i Pegida Norgesprotestmarsj for å markere sin motstand mot muslimsk innvandring. Mange av de fremmøtte, var kjente skikkelser fra det høyreekstreme miljøet. Initiativtaker bak Pegida, Max Hermansen, mente det var feil å kalle deltakerne i marsjen for ekstremister.

25. januar ble Mulla Krekar løslatt fra Kongsvinger fengsel der han hadde sonet dommen han fikk i desember 2012, for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Utenfor fengslet var pressen på plass, og Krekar hadde med seg et teppe hvor det sto «Til Kongsvinger Avdeling A Med hilsen m. Krekar». Teppet hadde han laget i fengselet.

Utenfor Longyearbyen på Svalbard ble det det satt opp varmetelt for kalde turister som skulle få med seg solformørkelsen 20. mars. Klokken 11:11 var solformørkelsen total og Longyearbyen opplevde to minutter med nattemørke midt på dagen.

Les også: Finske Janne brast i gråt av eget eksperiment

(Saken fortsetter under video)

Video: Norge fikk orkesterplass under solformørkelsen 20. mars.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Norge får orkesterplass under solformørkelse

Fotballfeber og prinsebryllup

I år var det 75 år siden den tyske invasjonen av Norge og 70år siden frigjøringen. 9. april ble markert på Oscarsborg og Akershus festning, der kong Harald la ned krans ved nasjonalmonumentet og gjorde honnør for de falne under krigen.

Les også: Nyoppdaget krigsfilm viser Finnmark fortsatt i brann

Det norske fotballfenomenet Martin Ødegaard (17) signerte for Real Madrid i januar og debuterte for deres A-lag 23. mai. Ødegaard er også den idrettsutøveren nordmenn søkte mest på i 2015, foran Cristiano Ronaldo og Petter Northug.

Lørdag 13. juni giftet svenskeprinsen Carl Philip seg medSofia Hellqvist i Slottkyrkan i Stockholm. De gikk ned kirkegulvet til «Joyful, Joyful».

6.-9. august ble årets AUF-leir arrangert på Utøya for første gang siden terrorangrepet 22. juli 2011. Årets deltakerantall var rekordhøyt, med over 1.000 påmeldte.

Les også:Politiet har fått nesten 120 tips i Galina-saken

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: Det var forventningsfulle AUF-ere som tok Utøya tilbake

Your browser doesn't support HTML5 video.

For­vent­nings­fulle AUF-ere tar Utøya tilbake Les mer Lukk

Tekniske og politiske problemer

3. september fikk et småfly av typen Cessna motorproblemer og nødlandet på veibanen i Lørenskog. Veien var stengt på grunn av flom, noe den 18 år gamle piloten var klar over. Et par timer etter nødlandingen fikk han flyet tilbake til skyene igjen.

Mandag 14. september var det duket for kommunestyre- og folketingsvalget, der de to store vinnerne ble Arbeiderpartiet og Miljøpartiet de Grønne. Valgets taper sammenlignet med forrige kommunevalg, ble Høyre. I Oslo endte det med makt-skifte etter 18 år med borgerlig styre.

2015 har vært et «annus horribilis» for tidligere ordfører i Bergen, Trude Drevland. Hun er siktet for grov korrupsjon i den såkalt «cruise»-saken og nevnes som en av årsakene til Høyres solide tilbakegang i Bergen ved høstens valg.

Les også:USA mener russerne oppnår sine mål i Syria

Krysset grensen på sykkel

I 2015 ble det endelig spennende igjen å se det norske herrelandslaget i fotball i aksjon ute på gressmatta. Optimismen vokste, og til tross for at EM-sluttspillet glapp i Ungarn, så er nytt håp tent om at vi en dag kan ta oss hele veien til en finale.

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: Justin Bieber oppførte seg alt annet enn profesjonelt da han avla Oslo et kort besøk i slutten av oktober.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ungjenter hetses på nett etter Bieber-skandale Les mer Lukk


Det kanadiske ungpikeidolet Justin Bieber skapte store overskrifter da han forlot sin egen minikonsert i Oslo etter kun én låt torsdag 29. oktober. I etterkant ble fire jenter som sto ved scenekanten utsatt fortrakassering og trusler på nett.

Flyktningestrømmen har for lengst nådd Norden, og Norges eneste grensestasjon mot Russland sto for en firedel av asyltrafikken tillandet. På NTBs bilde ser vi en mann trille en liten jente over grensen på en sykkel uten luft i dekkene før han ble møtt av norsk politi på norsk side. Russiske regler forbyr å passere grensen til fots, og på russisk side aksepteres sykler som kjøretøy.

Les også:Siem Pilot reddet over 900 flyktninger

Fra terror til klima

Statsminister Erna Solberg var sterkt preget da hun talte til det norske folk etter terrorangrepet i Paris fredag 13. november. Mange nordmenn har et nært forhold til den franske hovedstaden. Selv har statsministeren giftet seg der, og Solberg tok til tårene underveis i talen.

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: Dramatisk video fra angrepet på Bataclan i Paris. Vi advarer mot sterke bilder.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her flykter de for livet

Da Erna Solberg gjorde endringer i regjeringskabalen, var Tine Sundtoft blant de som gikk ut. Sundtoft hadde akkurat ledet forhandlingene under klimatoppmøtet i Paris frem til en global avtale, og ba selv om å bli avløst etter to år som klima- og miljørvernminister. Inn kom Vidar Helgesen (H).

To menneskeliv gikk tapt da et omfattende ras knuste flere hus nesten isentrum av Longyearbyen på Svalbard om formiddagen 19. desember. Ødeleggelsene snøskredet påførte ti hus og flere biler var enorme, enkelte hus skal ha blitt forflyttet så langt som åtti meter fra der de opprinnelig stod.