Stoltenberg sammenligner IS med Breivik

NATO-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Les mer Lukk

Brussel (NTB): Felles for 22. juli-angrepet og IS' terror er at det ikke er religiøse grupper, men enkeltindivider som er ansvarlige, mener NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Stoltenberg var statsminister i Norge da Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker på Utøya og ved regjeringskvartalet i Oslo sommeren 2011. I år har NATO-sjefen som Brussel-beboer sett hvordan mye av byen har blitt stengt ned på grunn av truslene etter terroren i Paris, et angrep IS har tatt ansvaret for.

– Det er selvfølgelig store forskjeller mellom 22. juli og terroren de opplever daglig i Syria, der mennesker drepes på barbariske måter med en helt annen begrunnelse. Det de har til felles er en absolutt forakt for mennesker og menneskerettigheter, en misbruk av religion og ideologi. 22. juli og ISILs terror er begge påminnelser om at det ikke er religiøse grupper, men enkeltindivider som er ansvarlige, enten det er en hvit gutt i Oslo eller en muslim som misbruker islam i Aleppo eller Paris, sier Stoltenberg i et intervju med Dagens Næringsliv.

Stoltenberg vil ikke ta ordet islamisme i sin munn. Han mener det er misbruken av islam – og andre religioner – som må bekjempes.

– Vi må ta oppgjør med all form for voldsbruk og ekstremisme uavhengig om man bruker islam som unnskyldning. ISIL bruker islam slik andre har misbrukt kristendommen. Den terroren vi har sett i Norge har brukt andre religioner og ideologier, sier NATOs generalsekretær. (©NTB)