Mot løsning for cubanske migranter i Costa Rica

Tusenvis av cubanske migranter på vei til USA sitter fast på grensa mellom Costa Rica og Nicaragua, som hevder at de er en sikkerhetsrisiko. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Flere tusen cubanske migranter som har vært strandet i Costa Rica har nå håp om å få fortsette sin vei mot USA etter at det er blitt enighet om en avtale.

Representanter for flere mellomamerikanske land har sittet i møte i Guatemala by for å få til en løsning. Mandag ble det enighet om at et antall av cubanerne vil bli fløyet til El Salvador, der de vil bli sendt videre med buss til Guatemala og Mexico, hvor de kan komme seg videre til USA.

Nyhetsbyrået AFP sier at det ikke er kjent hvor mange av de cirka 8.000 cubanerne som vil bli fløyet ut.

Representanter for regjeringene i Guatemala og Costa Rica sier at det dreier seg om en forsøksordning som vil bli gjennomført i den første uken i januar. En representant for utenriksdepartementet i Costa Rica opplyste at migrantene må betale for transporten selv.

Flere tusen cubanere på vei til USA har stått fast nord i Costa Rica fordi Nicaragua siden november har nektet dem å reise gjennom landet. Røde Kors og kirkeorganisasjoner har forsynt migrantene med mat og husly.

Situasjonen har utviklet seg til det flere av landene har kalt «en humanitær krise». Pave Frans kom søndag med en appell til landene i Mellom-Amerika om å få en slutt på «det humanitære dramaet».