Nye tornadoer og tordenstormer på vei i USA

Tornadoene som rammet USA i julehelgen, har forårsaket store skader, som her i Holly Springs i Mississippi. Bildet viser restene av en kapell etter tornadoens herjinger. Les mer Lukk

Antall omkomne etter ekstremværet i USA var mandag kommet opp i 43. Det er erklært unntakstilstand både i Missouri og New Mexico, og nye stormer var på vei langs Golfkysten.

De kraftigste tordenstormene ventes i Alabama, Mississippi og Floridas nordvestkyst, ifølge meteorologene, og det er sendt ut tornadovarsel.

Lenger nord ble Chicago-området mandag rammet av sludd som utover dagen skulle gå over til regn, mens det snødde i Wisconsin, Iowa, Nebraska, Michigan og deler av Missouri. Mest snø var ventet i Wisconsin og Minnesota.

Les også: 500 soldater satt inn i flomrammede Nord-England

Feid av veien

Biler er feid av veien, og hus er ødelagt i det voldsomme uværet som har rammet seks amerikanske delstater i julehelgen. I Texas omkom minst elleve mennesker i tornadoer i Dallas-området. Vinden kom opp i nesten 90 kilometer i sekundet.

– Det er snakk om total ødeleggelse, sa Pedro Barineau, talsmann for politiet i Garland i Texas, der åtte mennesker omkom da en tornado slo ned i området lørdag kveld.

Les også:Ekstremt julevær flere steder i verden

Flom

I Missouri har åtte mennesker mistet livet i flom. Missouris guvernør Jay Nixon sier at mange er evakuert fra sine hjem, og at fortsatt regn kommer til å forverre forholdene. Guvernøren har derfor erklært unntakstilstand i staten.

I Illinois omkom tre voksne og to barn lørdag kveld da bilen de satt i ble tatt av de voldsomme vannmassene, og mandag var 100.000 kunder uten strøm i Oklahoma og 17.000 strømløse i Texas.

Les også:Uhyre sjelden tornado skaper kaos i Sydney

Tornadoer

Søndag ble det rapportert om tre tornadoer i Arkansas, men det ble ikke meldt om vesentlige skader eller omkomne. To dager før jul krevde tornadoer 18 liv, av dem ti i Mississippi.

I New Mexico har guvernør Susana Martinez erklært unntakstilstand fordi det er ventet at en vinterstorm kommer til å føre med seg 60 centimeter snø øst i delstaten.

Det nasjonale meteorologiske instituttet i USA har kommet med varsler om snøstorm også for Texas og Oklahoma og for kraftig flom i et område som strekker seg fra Texas til Indiana.