500 soldater satt inn i flomrammede Nord-England

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ekstremt julevær flere steder i verden
Statsminister David Cameron besøkte mandag de flomrammede områdene i Nord-England og forsikret befolkningen om at regjeringen gjør det den kan for å hjelpe.

Statsministeren kom til York, som er en av de hardest rammede byene der de to elvene Foss og Ouse er gått over sine bredder etter voldsomt regnvær i helgen.

Kritikerne mener at regjeringen ikke har tatt flomfaren i området på alvor, men Cameron sa mandag at 100 millioner pund er brukt til flomberedskap i Yorkshire siden 2010, og at regjeringen har planer om å bruke ytterligere 280 millioner.

Men han innrømmet at dette ikke er noen trøst for dem som er rammet av de siste oversvømmelsene i York.

Les også: Ekstremvær i Storbritannia feide 200 år gammel pub i elva

500 soldater

Over 500 soldater er satt inn for å hjelpe de flomrammede, og ytterligere 1.000 er i beredskap, opplyste han.

Tidlig mandag morgen ledet Cameron et krisemøte i regjeringens krisekomité for å drøfte aktuelle tiltak etter det lokalt politi kaller de verste oversvømmelsene på 70 år.

– Vi vil gjøre alt som for å hjelpe de som er rammet, sa statsminister David Cameron etter søndagens krisemøte, skriver BBC. Han sier at flomsituasjonen er «uten sidestykke».

Spesielt vått er det i Nord-England. I den historiske byen York er hundrevis av hus evakuert etter at Ouse igjen gikk over sine bredder.

Myndighetene meldte søndag at vannstanden var 5,1 meter over normalen og stigende, men mandag kom det meldinger om at flomtoppen var nådd. Den høyeste vannstanden i elva som noen gang er målt, er 5,4 meter.

Les også: Ekstremt julevær flere steder i verden

Leeds og Manchester

Også andre steder i Nord-England skapte de uvanlig store nedbørsmengdene kaos, blant annet i Leeds der 1.000 hus er blitt oversvømmet og mange gater står under vann. Også Manchester-området er sterkt rammet av flommen.

Det er det særdeles kraftige uværet lørdag som er årsak til flommen. Da falt det opptil 130 millimeter nedbør over det nordlige England. Ifølge meteorolog Alex Deakin i BBC blir det tørt i de flomrammede områdene i starten av uken, men det kan komme mer nedbør fra onsdag.

Også mange steder i Wales og Skottland er rammet av flom. Ifølge avisa Guardian kommer det nå sterk kritikk mot at flomvernet i mange deler av Storbritannia ikke er godt nok.