Hyttebyggere er i ferd med å bli mer miljøbevisste

Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB scanpix Les mer Lukk

Oppdal (NTB): Østlandet ser ut til å lede an i en trend der folk blir mer miljøbevisste når de kjøper eller bygger hytter, ifølge reiselivsrådgiver.

– På Østlandet har vi merket et klart skifte. Der er det ikke lenger bare prat om miljø. Aktørene i hyttenæringen implementerer bærekraft og miljøvennlighet i sine utbyggingsplaner, sier daglig leder Kjell Ove Solbakken i rådgivningsfirmaet Norsk Turistutvikling til Adresseavisen. Han sier fritidsboligen er et sted der folk «speiler seg i sine verdier».

– Med dagens kunnskap om klima og miljø, merker vi godt at denne tenkningen etablerer seg i bevisstheten til kjøperne og hos utbyggerne, fortsetter Solbakken. Solenergi er en populær løsning, som både gir miljøvennlig strøm og lavere strømregning. I tillegg til konkrete tiltak på hver enkelt hytte, ligger det en gevinst i at de aller fleste hytter i dag bygges i hyttefelt.

– Da får man til gode felles løsninger. Det er bare teknologien som begrenser dette, sier Bjørn-Erik Øye ved Prognosesenteret, som for tiden er på hytta i Finland.

Solbakken ser også et utviklingstrekk der flere ønsker seg mindre hytter i gode områder.

– Vi er ikke så opptatt av størrelse lenger. Vi vil se en framvekst av boenheter på 25-30 kvadratmeter i landsbylignende destinasjoner, sier han. (©NTB)