Studie: Samtaleterapi bedre enn lys mot vinterdepresjon

Illustrasjonsfoto. Frank May / NTB scanpix Les mer Lukk

Oslo (NTB): En ny studie viser at samtaleterapi har bedre effekt mot vinterdepresjon enn lysterapi.

I en amerikansk studie ble personer med såkalt seasonal affective disorder (SAD) – oversatt til sesongavhengig depresjon på norsk – delt inn i to grupper. Den ene gruppen fikk lysterapi, det vil si at de ble eksponert for hvitt lys, mens den andre gruppen fikk samtaleterapi, skriver VG.

Den sistnevnte gruppen viste klart bedre resultater. Nesten halvparten – 46 prosent – av gruppen som fikk lysterapi, opplevde ny depresjon vinteren etter forsøket. Blant dem som hadde fått samtaleterapi var tallet 27 prosent, eller omtrent én av fire.

– De siste årene har lysterapi vært ansett som vidunderkuren mot denne typen depresjon. Lysbehandling hjelper i 70-80 prosent av tilfellene, sier professor og søvnforsker Ståle Pallesen ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen. Problemene er at vinterdepresjonen har en tendens til å komme igjen år etter år. Pallesen synes studien fra USA er interessant.

– I aller høyeste grad. Jeg kommer selv til å ta med meg dette i mitt arbeid. Den tilsier jo at synet på behandling av vinterdepresjon må revurderes litt. Samtidig er det viktig at denne forskningen følges opp med flere studier. (©NTB)