FN oppfordrer Haiti til å fastsette ny valgdato

Opposisjonskandidaten Jude Celestin skal ha utført «uregelmessigheter» som gjør at presidentvalget i Haiti utsettes. Foto: Andres Martinez Casares / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

FNs sikkerhetsråd oppfordrer Haiti til så raskt som mulig å fastsette en ny dato for presidentvalget. Landets valgkommisjon utsatte tirsdag søndagens andre runde av valget.

Årsaken til utsettelsen er anklager om uregelmessigheter fra opposisjonskandidaten Jude Célestin. Også i forbindelse med den første valgrunden 25. oktober kom det en rekke anklager om manipulering og valgfusk.

FN vedtok onsdag en resolusjon der de oppfordrer alle politiske krefter i Haiti til å jobbe for et valg som sikrer at folks vilje vises igjen i valgresultatet. Sikkerhetsrådet oppfordrer også alle parter til å forholde seg i ro, ikke bruke vold eller andre provokasjoner og løse alle uenigheter om valget gjennom lovlige kanaler.

Verken Jovenel Moisë, som tilhører partiet til sittende president Michel Martelly, eller Célestin fikk tilstrekkelig andel av stemmene til å vinne valget i første runde. Moisë fikk 32,8 prosent av stemmene og Célestin 25,3 prosent i kamp med over 50 andre presidentkandidater. Dermed må det arrangeres nytt valg mellom de to.

Valgkommisjonen opplyste tirsdag at det kommer til å bli holdt valg i januar. Den nyvalgte presidenten i det fattigste landet på den vestlige halvkule skal etter planen tas i ed 7. februar.