Skoler holder stengt etter Gorms herjinger i Sverige

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ekstremværet Gorm raserte igjennom sverige
Selv om det verste uværet har lagt seg etter stormen Gorms herjinger i Sverige natt til mandag, er fortsatt 35.000 svenske husstander uten strøm. Flere skoler holder stengt på grunn av strømbrudd.

Mandag morgen var den sørlige delen av Sverige preget av nattens uvær. Det ble meldt om veier som var sperret av nedblåste trær, 35.000 husstander uten strøm og stengte skoler. Stormen slo til mot Sverige søndag kveld, etter å ha rast i store deler av Danmark. Enkelte steder ble den målt til orkans styrke. Det er ikke meldt om personskader.

Flere skoler i Älmhult i Småland, samt Blekinge i Karlskrona holder mandag stengt grunnet mangel på strøm, melder P4 Kronoberg og Karlskrona kommune.

Ekstremværet Gorm førte til at 50.000 svensker våknet uten strøm mandag morgen, og elselskapet Eon uttalte på en pressekonferanse at Gorm har forårsaket store skader på strømnettet. Enkelte kunder må i verste fall vente tre døgn før strømmen er tilbake.

Les også: Fly måtte snu på grunn av storm

I Helsingborg slet stormen Gorm av taket på en villa. Les mer Lukk

Orkanstyrke

Ifølge det meteorologiske instituttet (SMHI) ble de sterkeste vindene målt i Skåne og Helsingborg i Sør-Sverige natt til mandag.

– På søndag kveld målte vi en vindstyrke i Skåne på 28 meter i sekundet, og med vindkast opp mot 40 meter i sekundet, som regnes som orkan, sier Gunnar Berglund ved SMHI til TT.

Broene er åpne og de fleste stormvarslene er tidlig mandag ettermiddag trukket tilbake, men redningstjenesten i Sverige melder om mye å gjøre.

– Vi har hatt alt fra skorstein som har løsnet og blåst ned, til tak som er flerret av husene, og låver som har blitt revet opp av bakken, uttaler Johan Wallin fra den svenske redningstjenesten til TT.

Redningsarbeidet med å fjerne trær som har blåst over veiene, pågikk utover mandagen. Alle tog ble kansellert grunnet Gorm natt til mandag, og flere var fortsatt innstilt mandag formiddag.

Bakgrunn: Kraftig storm herjer Danmark og Sverige

Stille før stormen

Selv om SMHI kunne melde at det verste var over for Sveriges del ved halv tre-tiden natt til mandag, ventes flere land å rammes av været som er på vei videre nordøstover.

Nå advares Estland mot uværet som ventes å treffe de nordlige og vestlige deler av landet. Meteorologene antar at Gorm vil treffe Estland med en styrke på 30 meter i sekundet, og i Finskebukta i Østersjøen kan stormen skape 4,5 meter høye bølger.

Norge var heldigere enn sine to naboland og ble ikke rammet av Gorm, men slapp med kraftig vind, høy vannstand og mye regn ved kysten.

– Groggy av Gorm

Det danske meteorologiske instituttet meldte klokken 00.30 at Gorm hadde forlatt Danmark, og i morgentimene mandag ble det konstatert at Gorm hadde gjort mest skade i Midtjylland og Nordsjælland.

Danske forsikringsselskaper hadde mottatt over 500 skademeldinger klokken 6, og utover formiddagen kunne følgene av Gorm merkes i blant annet store forsinkelser i den danske togtrafikken. Blant strekningene som var rammet, var kystbanen mellom København og Helsingør og Grenaabanen mellom Ryomgård og Grenaa.

– Kystbanen har blitt litt groggy av Gorm, uttaler trafikkinformasjonssjef, Tony Bispeskov, til Ritzau.

Enkelte ferger er også innstilt grunnet stormen, men de fleste veiene er mandag ettermiddag ryddet for trær. Alle større broer i Danmark ble natt til mandag gjenåpnet.