Taliban-angrep mot flyplass i Kunduz

Innbyggere har fått plass på en lastebil og er på vei bort etter at Taliban overtok kontrollen over byen Kunduz nord i Afghanistan. Les mer Lukk

Kampene i Kunduz nord i Afghanistan fortsetter med uforminsket styrke. Taliban-opprørere har angrepet byens flyplass til tross for motoffensiv, men USA er ikke bekymret.

Taliban innledet offensiven og inntok landets femte største by mandag, dagen før Afghanistans president Ashraf Ghani markerte at han har sittet med makten i ett år.

– Det er helt sikkert det første større gjennombruddet mot en provinshovedstad siden 2001. De struper de afghanske styrkene fra alle kanter. Det ser ganske stygt ut, sier Graeme Smith, analytiker i tenketanken International Crisis Group, til Reuters.

Tapet av byen sees på som et tilbakeslag for Ghanis menn, som har fått opplæring av NATO. NATO avsluttet offisielt alle kampoppdrag i Afghanistan i fjor, men personell har siden blitt værende i landet som rådgivere og trenere for regjeringsstyrkene.

FNs kontorer i Kunduz ble evakuert mandag morgen, og personalet befinner seg nå andre steder i landet.

– Hensyn til sivile

Regjeringsstyrkene trakk seg ut av byen mandag, samme dag som Taliban inntok byen. Afghanistans viseforsvarssjef, Murad Ali Murad, forsvarer hærens innsats. Han begrunner tilbaketrekkingen med at det var nødvendig for å hindre høye sivile tapstall.

– Styrkene våre kom dit i tide, men vi måtte ta ekstra hensyn for at ikke sivile skulle bli drept, sier han.

Kunduz var Talibans siste høyborg før regjeringsstyrker tok kontroll over byen i 2001.

Flyplass-kamp

Tirsdag var regjeringsstyrkene på plass igjen og innledet en motoffensiv. Det oppsto tirsdag ettermiddag kraftig beskyting på byens flyplass. Viseguvernør Abdullah Danishy i Kunduz understreker at regjeringsstyrkene holder fortet på flyplassen og at regjeringsstyrkene er i gang med en motoffensiv for å hindre at Taliban overtar flyplassen.

Men han sier at byen ennå ikke har fått forsterkninger og at Taliban har ødelagt deler av motorveien som forbinder Kunduz med Baghlan. Han håper at regjeringen er på plass med flere styrker tirsdag kveld.

Ved å kutte forsyningsveiene til Kunduz har Taliban klart å gjennomføre en koordinert aksjon.

Regjeringsstyrkene fikk derfor tidligere tirsdag støtte fra amerikanske fly som bombet Taliban-stillinger i utkanten av byen.

– Amerikanske styrker gjennomførte et luftangrep i Kunduz i dag for å eliminere en trussel mot koalisjonen og afghanske styrker som opererer i nærheten av Kunduz, sier talsmann for den NATO-ledede koalisjonen, oberst Brian Tribus. Han sier ingenting om hvor mange utenlandske soldater som befinner seg i området.

Tok tilbake fengsel

Tirsdag morgen opplyste en polititalsmann at afghanske styrker igjen har tatt kontroll over provinsens politihovedkvarter og fengsel, ett døgn etter at Taliban overtok både fengselet, politihovedkvarteret, et sykehus og regjeringskontorer. Taliban slapp fri hundrevis av fanger, og tirsdag opplyste Taliban-medlemmer at det skal innføres sharialov i Kunduz.

Det er ikke kommet opplysninger om hvor mange som er drept og såret i kampene, men lokale kilder sier at det ligger mange lik i gatene. Kampene har fått livredde innbyggere til å flykte fra byen.

USAs forsvarsdepartement Pentagon lar seg ikke bekymre.

– Selvsagt er dette et tilbakeslag for Afghanistans sikkerhetsstyrker. Men vi har sett at de har vært i stand til å slå tilbake før. Og det er det de nå gjør i Kunduz, sier Pentagon-talsmann Peter Cook.