Økokrim gransker Volkswagen i Norge

Volkswagen-jukset omfatter ifølge selskapet 11 millioner biler. Det er fortsatt usikkert om jukseprogrammet er installert på biler i Norge. Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Les mer Lukk

Økokrim har åpnet undersøkelsessak mot bilprodusenten Volkswagen etter avsløringene om juks med utslippstall.

Volkswagen-skandalen:  
  • 18. september ble det kjent at det amerikanske miljødirektoratet EPA mener at Volkswagen har installert programvare i sine dieselbiler som reduserer utslippene av helseskadelige stoffer når kjøretøyene testes.
  • 20. september innrømmer Volkswagens konsernsjef Martin Winterkorn at han var gjort kjent med utslippsjukset.
  • 22. september opplyste Volkswagen at 11 millioner biler solgt verden over, har programvare som pynter på utslippsdata.
  • VW-aksjene falt i løpet av to dager med 35 prosent på Frankfurt-børsen, men steg med drøyt 5 prosent igjen onsdag.
  • Onsdag ettermiddag kunngjorde Winterkorn at han trekker seg som konsernsjef.
  • De berørte modellene er VW Jetta, VW Beetle, VW Golf og Audi A3 2009 til 2015 og VW Passat år 2014 til 2015. Alle med 2.0 dieselmotor.


(Kilde: Ritzau)

– Opprullingen av Volkswagen-bedrageriet til nå har vist at dette kan være en svært alvorlig sak. Av den grunn vil vi undersøke om det har skjedd noe straffbart i Norge, sier førstestatsadvokat Marianne S. Bender til NTB.

Økokrim skal undersøke saken i samarbeid med tollmyndighetene og Statens vegvesen.

11 millioner motorer

– Økokrims oppgave er å undersøke alvorlig økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet. Dersom disse undersøkelsene viser at jukset også har skjedd i Norge, så må vi vurdere hva som er straffbart og eventuelt hvem som har ansvaret, forklarer Bender.

Les også:VW-sjefen går av

Volkswagen har innrømmet å ha installert en programvare i 11 millioner motorer som gjør at bilene viser for lave utslippsverdier i testsituasjoner. Selskapet har ikke sagt om norske biler er omfattet av jukset.

USA vil gi kjempebot

– Vi står i en situasjon der en av verdens største bilprodusenter har erkjent å bevisst ha laget en programvare som skal lure en test. Bakgrunnen for vår undersøkelse er de siste dagers opprulling av saken i USA og Europa, sier førstestatsadvokaten.

Miljømyndighetene i USA har allerede varslet en bot på opptil 150 milliarder kroner for jukset. Boten er større enn bilselskapets samlede driftsoverskudd i fjor.

Volkswagens toppsjef Martin Winterkom måtte onsdag pakke sine saker som følge av skandalen. Ifølge tyske medier blir han neppe den siste VW-toppen som må gå på grunn av jukset.