Lavt oppmøte i gresk valg

Valget på ny nasjonalforsamling i Hellas er i gang. Foto: Paul Hanna / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Stemmelokalene åpnet over hele Hellas søndag morgen. Valgoppmøtet var gjennom formiddagen lavt i det som er ventet å bli et svært jevnt valg.

Valglokalene åpnet klokken 6 søndag morgen norsk tid og holder åpent til klokken 18. De første prognosene er ventet to timer senere.

Ved 13-tiden norsk tid hadde bare 37 av 530 registrerte velgere ved et av hovedstadens valglokaler avgitt stemme, og ved et annet lokale hadde 51 av 512 registrerte velgere gjort det samme, opplyser tjenestemenn til Reuters.

Kringkastingskanalen ERT melder at det i løpet av de første tre timene søndag morgen bare dukket opp 25 velgere ved et valglokale i en av Atens forsteder.

Det lave valgoppmøtet første halvdel av dagen reflekterer skepsisen og avmakten som grekerne sliter med i det som er det tredje valget hittil i år.

Syriza

Venstrepartiet Syriza, ledet av Alexis Tsipras, håper å gjenerobre makten, og hadde en hårfin ledelse før helgen. De siste meningsmålingene viste at partiet lå mellom 0,7 og 3 prosent foran konservative Nytt Demokrati og leder Vangelis Meimarakis.

Tsipras avla søndag morgen stemme i Aten-bydelen Kypseli.

– Det greske folk må legge framtiden i sine hender og sørge for overgang til en ny epoke, sa 41-åringen da han avla sin stemme.

Neppe klart flertall

Det er ikke ventet at noen av partiene oppnår de rundt 38 prosentene som normalt vil gi klart flertall i nasjonalforsamlingen. 50 av de 300 setene gis som en bonus til det største partiet, men vinneren må altså trolig søke støtte hos ett eller flere partier for å sikre seg flertall. De mest sannsynlige koalisjonskandidatene er sentrumspartiet To Potami eller sosialdemokratiske Pasok.

Over 9,8 millioner grekere er registrert som velgere og skal avgjøre hvem som skal stå for gjennomføringen av den tre år lange redningspakken nasjonalforsamlingen forhandlet fram forrige måned. Splittelse over veien ut av krisen førte til Tsipras-regjeringens fall og søndagens valg.