– Ser ut som russisk ubåt fra første verdenskrig

Dennis Åsberg (t.v.) og Peter Lindberg fant den til nå ukjente ubåten i svensk farvann. Les mer Lukk

Det forliste ubåtvraket som er funnet utenfor østkysten av Sverige, ser ut til å være en russisk ubåt som sank i Østersjøen i 1916, mener en ekspert.

Alt tyder på at det er den russiske ubåten Catfish, sier Per Andersson til Expressen. Han er pensjonert oberstløytnant i Kystartilleriet og tidligere medlem i ubåtsanalysegruppen. Navnet er en engelsk oversettelse av det russiske navnet på en ubåtklasse og den første ubåten i denne klassen.

– Min observasjon er det den er gammel. Det ser ut som en ubåt fra den første eller andre verdenskrig, sier han etter å ha sett bilder.

– Jeg føler meg veldig sikker på at det er en Catfish. Det stemmer godt overens med detaljene på ubåten, sier han.

Funnet forrige uke

Selskapet som fant vraket, uttalte mandag at de tror besetningen fortsatt er om bord.

Det er ingen synlige skader på ubåtvraket, som ble funnet forrige uke, skriver Expressen. Alle lukene skal være stengte.

– Det tyder på at besetningen fortsatt befinner seg om bord på vraket, sier Dennis Åsberg i Ocean X Team, selskapet som fant vraket, til avisen.

– Ikke svensk

Funnet som ble gjort snaut tre kilometer utenfor kysten av Midt-Sverige, analyseres nå av det svenske forsvaret. Selskapet som fant vraket vil ikke si nøyaktig hvor det ble funnet, men oppgir at det er noe båttrafikk i området.

– Vi er 110 prosent sikre på at den ble funnet i svensk farvann, sier Åsberg.

Ubåten, som er gul, er rundt 20 meter lang og tre meter bred, og det skal være kyrilliske bokstaver på skroget.

Ingen svenske ubåter er savnet, ifølge talsmann Anders Kallin i det svenske forsvaret.

– Hadde det vært en svensk ubåt som hadde sunket, hadde vi hatt en annen situasjon, sier han.

– Russisk

Tidligere sjef for ubåtjaktstyrken, Göran Frisk, sier ubåten ser moderne ut.

– Om det er kyrillisk tekst på den, tyder det på at det er en russisk ubåt, sier han til nyhetsbyrået TT.

Han mener imidlertid det er en annen forklaring på at lukene skal være stengte: Ubåten er blitt ødelagt, besetningen legger sprengladninger i den, skrur fast lukene og forlater deretter stedet i annen båt.

– Det er slik terrorister gjør, å legge eksplosiver og granater i penner og ved lik. Det er rimelig å tro at det har skjedd, sier Frisk.

Ubåtjakt i fjor

Sikkerhetskonsulent Joakim von Braun som har sett filmmaterialet til Ocean X, sier til Expressen at størrelsen tyder på at det er snakk om en miniubåt med plass til tre til seks personer.

I oktober i fjor innledet det svenske forsvaret en omfattende jakt på det som trolig var en fremmed ubåt i skjærgården utenfor Stockholm. Operasjonen ble avblåst etter en uke uten at noe ble funnet.

Følg ABC Nyheter på Instagram for flere spennende nyheter.