Innavlede bananer i faresonen

Soppsykdommer er en trussel mot bananer. Denne gangen er sorten Cavendish i fare for å forsvinne. Les mer Lukk

For andre gang på 50 år kan den mest populære bananen bli utryddet.

Den vanligste sorten bananer som er å få kjøpt er av typen Cavendish. Den har siden verdens banandyrkere tok den inn i varmen på 1960-tallet, vært den mest kommersielt mest populære banenen.

Nå er Cavendish i fare for å bli et nytt lukket kapitel i verdens frukthistoriske bok, skriver CNN.

Fram til 1965 var det Gros Michel som var det gjeldende innen bananer. Gros Michel-en smakte bedre og hadde lengre holdbarhet, ifølge CNN. Men en soppsykdom som ble kjent som Panama-syken tok knekken på de smakfulle fruktene.

1965 ble, på grunn av soppinfeksjonen, det siste året Gros Michel eksiterte.

Kloner

For å fortsatt kunne produsere og eksportere den kaliumholdige godbiten, trengte man en sort som ikke lot seg knekke like lett. Valget falt på Cavendish-banenen, som var regnet som litt mindre god, men imun mot sykdommen.

Mesteparten av banenene som selges rundt om i verden i dag er nettopp denne sykdomsrobuste sorten, selv om det finnes flere hundre sorte av banan. Men nettopp dens imunitet mot Panama-syken kan bli dens endelikt.

Når det er så lange baner av like bananer verden over, løper de en risiko for å bli kloner av sitt opphav. Fordi Cavendish-banenen er den som i all hovedsak dyrkes, øker risikoen for at en smittet frukt, smitter resten.

Situasjonen er kjent og FN advarte i fjor mot en potensiell banankrise, blant annet fordi det per i dag ikke eksisterer motmidler eller metoder

Historien gjentar seg

Som på 1960-tallet står verden foran en potensiell bortgang for en kjær banansort.

Sykdommen som nå truer heter Tropical Race 4 (TR4), og stammer fra Malaysia. Der har den ligget i jorda og ulmet siden starten på 1990-tallet, og har ifølge FN skaffet produsenter i Sørøst-Asia masse problemer allerede. Soppsykdommen kjennetegnes blant annet ved at den kan eksistere i årevis i jordsmonnet før den bryter ut. Sykdommen spres gjennom vann og jord.

Forfatter og bananforkjemper Dan Koeppel sier til CNN at vi nå ser en gjentagelse på Panama-syken.

– Sent på 80-tallet tok banandyrkere til ordet for større mangfold i produksjonen, slik at problemet ikke oppstår igjen. De bønnfalt sjefene sine, men de ble ikke hørt, ifølge Koeppel.