To døde, flere skadd i skyteepisode i USA

Flere titalls politibiler og sykebiler kom til en kino i Lafayette i Louisiana da det ble meldt om skyting i en kino. Tre personer, inkludert gjerningsmannen, ble drept. Foto: Lee Celano / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Minst to personer ble drept og ytterligere sju skadd i en skyteepisode i en kino i Lafayette i delstaten Louisiana torsdag kveld. Gjerningsmannen avsluttet med å skyte seg selv.

Den lokale avisa Daily Advertiser og NBC News melder at skytingen fant sted under 19-forestillingen av filmen «Train Wreck» i kinoen Grand 16 Theatre i byens hovedgate.

Politiet i Lafayette tvitret at de var opptatt med en «skyteepisode i Grand 16 i Johnston Street», og at mange var rammet.

Politisjef Jim Craft bekreftet skytingen i en kort presseseanse. Han sa at fire politimenn raskt hadde tatt seg inn i kinoen for å konfrontere gjerningsmannen, men at de fant ham død.

Tilstanden til flere av de skadde er kritisk, ifølge Craft, som også sier at de kjenner identiteten til gjerningsmannen, en 58 år gammel mann.

TV-bilder viste hektisk aktivitet i sentrum av Lafayette, med blinkende blålys fra flere titalls politibiler og sykebiler.

Sa ingenting, bare skjøt

Vitnet Katie Domingue sier at gjerningsmannen var en eldre hvit mann som reiste seg og begynte å skyte 20 minutter inn i forestillingen.

– Han sa ingenting. Jeg hørte ingen skrike heller, sa Domingue til Daily Advertiser. Selv kom hun seg uskadd ut av kinoen.

Et annet vitne, Keifer Sanders, sa til CNN at det var rundt 100 mennesker i kinoen da skytingen startet.

Louisianas guvernør Bobby Jindal tvitret at han var i kontakt med politiet og at han var på vei til Lafayette, en by på 120.000 innbyggere rundt 90 kilometer sørvest for delstatens hovedstad Baton Rouge.

– Det viktigste folk kan gjøre nå, er å be, sa Jindal.

Stadige skyteepisoder

Skytingen fant sted nesten på dagen tre år etter at tolv mennesker ble drept under en visning av Batman-filmen i en kino i Colorado. Gjerningsmannen James Holmes ble i forrige uke dømt og venter nå på sin dom, trolig en dødsdom.

Lignende skyteepisoder skjer med jevne mellomrom i USA, der det de fleste steder er lett og lovlig å skaffe seg skytevåpen.

For ikke lenge siden ble ni afroamerikanere drept da en ung rasist løsnet skudd inne i en historisk kirke i South Carolina, og i forrige uke ble fem soldater drept da en ung mann skjøt mot flere militære kontorer i Tennessee.

I et BBC-intervju torsdag sa president Barack Obama at en av hans største frustrasjoner som president er ikke å ha fått på plass fornuftige våpenlover i USA.