Norge ber Israel spare palestinsk landsby

Palestineren Jihad Nuwaja sitter sammen med familien inne i teltet de kaller sitt hjem i landsbyen Susiya på den okkuperte Vestbredden. Les mer Lukk

Israel vil tvangsflytte innbyggerne og rive den palestinske landsbyen Susiya på den okkuperte Vestbredden. Norge ber nå om at landsbyen spares.

– Norge ber Israel stanse planene. Dette er en meget uheldig utvikling som i tillegg til å ramme de palestinske innbyggerne, også er skadelig for muligheten til å starte fredsprosessen igjen, sier utenriksminister Børge Brende (H) onsdag.

De 350 palestinerne som kaller Susiya sitt hjem, frykter at de israelske bulldoserne kan komme til landsbyen i løpet av de nærmeste dagene.

USAs utenriksdepartement protesterte mot tvangsflyttingsplanene forrige uke, og mandag kom EUs utenriksministre med en felles uttalelse der de ber om at Israel skroter planene.

Venter på bulldosere

Fortellingen om Susiya, en palestinsk landsby klemt mellom to jødiske bosetninger i de steinete åsene sør for Hebron, går flere tiår tilbake i tid. Israel mener teltene og skurene som utgjør landsbyen, er ulovlige, fordi de ble satt opp uten israelske byggetillatelser. Det får palestinere sjelden i den delen av Vestbredden som administreres helt og holdent av okkupasjonsmakten.

I mai i år avviste Israels øverste domstol et krav om å stanse den planlagte ødeleggelsen av landsbyen. Forrige uke fikk innbyggerne i Susiya besøk av en israelsk general som fortalte dem at boligene skal jevnes med jorda.

– Vi bare venter på bulldoserne nå, sier Jihad Nuwaiya til nyhetsbyrået Reuters.

Han ble født i Susiya i 1967 og lever av geiteoppdrett, fiken- og olivenhøsting og honningproduksjon.

Aktuelt: Israels ambassadør refser norsk presse - les reaksjonene her

– Israelere behandles likt

Norges stedlige representant i Palestina deltar torsdag i en FN-ledet delegasjon som skal besøke Susiya og vurdere situasjonen.

– Norges holdning til Israels okkupasjon og den israelske bosetningspolitikken er velkjent for israelske myndigheter, sier Brende, som i likhet med EU også ber Israel stanse planene om å tvangsflytte sivile og rive palestinske boliger i det mindre kjente beduinsamfunnet Abu Nwar.

Israels visestatsminister Silvan Shalom sa denne uka til nyhetsbyrået Reuters at regjeringen følger rettens beslutning i denne saken på lik linje med rettsavgjørelser der jødiske bosettere blir tvangsflyttet fra «land som ikke tilhører dem».

Les også: Israels ambassadør: – Det finnes ikke noen palestinsk stat

Symbol

Susiya har fått stor internasjonal oppmerksomhet og er blitt et symbol på den israelske okkupasjonsmaktens opptreden på Vestbredden. Den høylytte motstanden fra EU og Israels nærmeste allierte USA, har ført til håp om at palestinerne som bor her, kan få bli.

Men den anerkjente israelske journalisten Amira Hass minner om at selv hvis presset skulle føre til at Susiya blir spart, står flere palestinske samfunn i fare for å bli ødelagt. Det er nemlig ikke noe nytt at Israel ødelegger palestinske hus som er bygget uten tillatelse på Vestbredden, påpeker hun.

– Uansett om Susiya berges fra ødeleggelse eller ikke, vil israelske bulldosere fortsette jobben andre steder, skriver Hass i en kommentar i Haaretz onsdag.

Les også: Brende: – Norge vil anerkjenne Palestina når en avtale er klar