– En imponerende AUF-leder

Your browser doesn't support HTML5 video.

Støre: - Det gjør fortsatt vondt å komme hit, men det er godt å være sammen Les mer Lukk

– Måten han tar ansvar på er imponerende, sier Oslo-biskop Ole Kristian Kvarme om Mani Hussaini.

Den nye AUF-lederen talte på fireårsmarkeringen for 22. juli-terroren, og brukte tid på å snakke om viktigheten av å utfordre hatefulle meninger.

– Vi vet så altfor godt at det er farlig å ikke ta det alvorlig. Det er farlig å sette mennesker opp mot hverandre. Hatefull og rasistisk retorikk brukes av dem som ikke ønsker seg et samfunn med plass til ulike mennesker, sa Hussaini fra podiet foran Høyblokka og det nyåpnede informasjonssenteret etter terrorangrepet.

Lederen for Arbeiderpartiets ungdomsparti, opprinnelig fra Syria, talte til statsminister Erna Solberg, leder for støttegruppa etter 22. juli-hendelsene i regjeringskvartalet John Hestnes, FNs generalsekretær Jens Stoltenberg, og alle de andre på minnesmarkeringen.

Hussaini talte også til alle som bærer på et innvendig hat.

– Ingen er født til å hate. Hat er tillært, sa Hussaini.

Les også: AUF-leder: – Ekstremismen må bekjempes hver dag

Imponert biskop

I folkemassen stod Oslo-biskop Ole Kristian Kvarme og bivånte seremonien. Biskopen var svært imponert over AUF-lederen.

Biskop Ole Kristian Kvarme.

– Det gjør et stort inntrykk på meg å høre på Mani Hussaini. Han er en ung, politisk leder fra en annen tradisjon enn den norske, og hvordan han tar ansvar for fellesskapet og samholdet vi behøver, gjør inntrykk på meg, sier Kvarme til ABC Nyheter.

Biskop Kvarme merket seg også retorikken til Hussaini.

– Han pratet om å slite seg gjennom sorgen, men samtidig hentet han fram hjertespråket fra 2011, altså kjærlighetsretorikken og de verdiene som må ligge til grunn, sier Kvarme.

I Oslo domkirke holdes det for tiden en utstilling som heter Cruelty has a human heart, hvor det er utstilt en rekke reelle ytringer som på ulike måter utfordrer verdiene det norske demokratiet er tuftet på.

– Det er hatytringer i alle tenkelige varianter. De er tankevekkende fordi de, også for meg personlig, får oss til å tenke over vårt eget språk. Språket er et resultat av hva vi bærer i oss, sier Kvarme.

Les også: Far til Utøya-offer: – Kritikken mot utstillingen er grunnløs

Roser arvtakeren

Eskil Pedersen, tidligere AUF-leder, likte det han hørte fra Mani Hussaini.

– Han fokuserte på de drepte og at vi aldri må glemme dem, samtidig som han pratet om å unngå hat. Jeg syns han talte på en flott måte, sier Pedersern til ABC Nyheter.

Synlig bak alle talerne, var inngangen til det nye informasjonssenteret etter angrepet mot regjeringskvartalet og på Utøya. Senteret åpnet offisiellt onsdag, og mange av talerne pratet om verdien av å dokumentere for senere generasjoner hva som faktisk hendte.

– Hvert år legges det til nye lag i hvordan vi ser på angrepet. Det er naturlig at i år snakket flere om informasjonssenteret. I bunn ligger uansett at vi skal ta vare på hverandre, sier Eskil Pedersen.

Les også: – Huset i seg selv er det største utstillingsobjektet