Obama driver kampanje for Iran-avtalen

Obama driver kampanje for Iran-avtalen

USAs president Barack Obama var gjest i talkshowet til Jon Stewart tirsdag. Foto: AP/NTB scanpix Les mer Lukk

President Barack Obama drev tirsdag kampanje for atomavtalen med Iran både på Jon Stewarts TV-show og på et møte med krigsveteraner i Pittsburgh.

På møtet i Pittsburgh oppfordret han de 1,9 millioner medlemmene av Veteranforeningen til å gi avtalen en sjanse til å lykkes.

Han påpekte at hardt diplomati med Iran kan unngå den typen unødvendige kriger som veteranene hadde betalt prisen for, og han fordømte dem som slår seg på brystet mot avtalen. De er de samme som sa at Irak-krigen bare ville vare i et par måneder, sa han.

– Vi kjenner til følgene av den beslutningen. Og hva det kostet oss av blod og penger. Det fins en smartere og mer ansvarlig måte å beskytte vår nasjonale sikkerhet, sa han på veteranlandsmøtet.

Hos Jon Stewart benyttet han også anledningen til å slå et slag for avtalen, og han oppfordret amerikanere til å ringe til sine kongressrepresentanter for å be dem støtte avtalen.

Kongressen har nå fått avtalen til gjennomsyn og vurdering og har 60 dager på seg til å støtte den eller gå imot den.

Republikanerne, som har flertall i Kongressen, er sterkt imot avtalen, men Obama har lovet å legge ned veto om de stemmer mot den, og Republikanerne har neppe stort nok flertall til å overkjøre et veto.