To nordmenn fra Ship to Gaza i israelsk varetekt

Fiskebåten Marianne etter at den ble eskortert til den israelske havnebyen Ashdod. Foto: Amir Cohen (Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

To nordmenn er blant dem som fortsatt sitter i israelsk varetekt etter at israelske soldater bordet fiskebåten Marianne fra Ship to Gaza. Håpet er at de kan vende hjem i løpet av få dager.

Blant de 18 aktivistene er Tunisias tidligere president Moncef Marzouki, samt parlamentarikere fra andre land. Målet med turen var å bryte den israelske blokaden og levere medisiner og solcellepaneler til et sykehus på Gazastripen.

Båten seiler under svensk flagg.

– Ifølge flere kilder er de to nordmennene Herman Reksten og Ammar al-Hamdan etter omstendighetene i god form, men de har fått lite søvn og er svært slitne, forteller Thorstein Dahle, leder for Ship to Gaza i Norge.

Nordmennene sitter i Givon-fengselet, ifølge organisasjonen.

Det norske Utenriksdepartementet har vært i kontakt med de to, opplyser pressevakt Ane Lunde til NTB tirsdag kveld.

– De har det etter forholdene bra, og vi håper at de er tilbake i Norge i løpet av de aller nærmeste dagene, sier Lunde.

Til NRK opplyser Israels fungerende ambassadør i Norge, Dan Poraz, at det israelske forsvaret flere ganger ba båten endre kurs.

– Da dette ikke ble etterfulgt, gikk våre styrker om bord i skipet i internasjonalt farvann for å hindre det planlagte bruddet på den maritime blokaden av Gazastripen, sier Poraz.