17 års fengsel for sjalusidrap i Fredrikstad

Politiet jaktet på gjerningsmannen etter drapet på Nabbetorp i Fredrikstad. Arkivfoto: Johnny Larsen (NTB scanpix) Les mer Lukk

En 47 år gammel mann er dømt til 17 års fengsel for overlagt drap på en 37-årig mann i Fredrikstad i fjor.

Naser Abdol Mohamady ble skutt og drept i en bolig i Enggata på Nabbetorp i Fredrikstad 28. juni i fjor. Motivet var sjalusi, da 47-åringen mente at Mohamady var konas elsker.

47-åringen ble siktet etter at han selv meldte seg for politiet.

Som aktors påstand

Dommen er i samsvar med aktors påstand. Den tiltalte har under rettssaken nektet for at drapet var planlagt.

Ifølge dommen kartla 47-åringen drapsofferets bevegelsesmønster og skaffet seg tilgang til boligen hans ved å kopiere en nøkkel han fant i konas veske.

Han ventet deretter i boligen fra tidlig på natten fem til klokken 20 kvelden etter, med en pistol som inneholdt ni skudd. I denne tiden var han bare ute en kort tur, slår retten fast. Dette viser ifølge tingretten at «drapet ble begått etter en grundig overveielse, at han har veid for og imot og at han faktisk til slutt traff sin beslutning om å drepe ham».

– Voldsomt og brutalt

Aktor, konstituert statsadvokat Erik Marthinussen, betegnet drapet som voldsomt og brutalt.

– Fornærmede er skutt med ni skudd fra kloss hold. Tiltalte ventet hele dagen i Mohamadys bopel. Så skjøt han avdøde umiddelbart etter at han kom hjem, uten at det blir vekslet et eneste ord, sa aktoren i sin prosedyre, ifølge NRK.

I retten forklarte den 47-årige mannen at han hadde mistanke om at kona var utro med Naser Abdol Mohamady. Retten finner det ikke nødvendig å ta stilling til om det faktisk var slik.

Tilsto forsettlig drap

Retten vurderer at 18 år er utgangspunkt for straffeutmålingen, men trekker frem i formildende retning at 47-åringen meldte seg for politiet kort etter drapet, at han tilsto forsettlig drap og at han samtykket til fengsling underveis i saken.

Han må ifølge dommen betale nærmere 1,8 millioner kroner i erstatning og oppreisningen til den dreptes etterlatte. Det største beløpet knyttet til et huskjøp som Naser Abdol Mohamady gjennomførte to dager før drapet. 47-åringen må betale 900.000 kroner til avdødes datter, som ble sittende med store utgifter i forbindelse med hevingen av kjøpekontrakten.