Utenlandske piloter i Norwegian blir permittert

Flere utenlandske piloter i Norwegian risikerer å bli permittert. Foto: Johan Nilsson (TT / NTB scanpix) Les mer Lukk

Flere utenlandske piloter i Norwegian melder at de har fått brev om sesong-oppsigelse.
Dette brevet skal flere av Norwegians piloter ha mottatt i løpet av de siste dagene. Les mer Lukk

Utenlandske piloter i Norwegian melder at de slik som i fjor blir permittert i

vinterhalvåret.

Fagforeningsleder i Norwegian pilotforening, Halvor Vatnar, er ikke overrasket.

–Det er et resultat av at det er organisering i mindre grad blant utenlandske piloter i bransjen. Dette gjelder altså ikke organiserte, norske piloter i Norwegian. Slik jeg forstår det er det snakk om spanjoler og en god del engelskmenn som er midlertidig plassert på basen i Skandinavia i sommer.

I et brev fra bemanningsbyrået OSM Aviation kommer det frem at Norwegian ser seg nødt til å permittere spanske og britiske piloter i høst- og vinterhalvåret. De setter i brevet opp to alternativer der alternativ én er å fortsette i jobben fra 1. april 2016. Pilotene blir altså oppsagt og får ikke lønn fra 30. september til 31. mars. Her oppfordrer de pilotene til å finne seg en annen jobb i mellomtiden.

Alternativ to er ikke å fortsette i jobben neste sommer. De blir altså oppsagt 30. september 2015.

– Jeg har ikke visst om dette før i går, og antall piloter det dreier seg om er jeg usikker på. Slik jeg har oppfattet dette, har de det gjelder blitt lovet en toårskontrakt da de sa opp sine forrige jobber, men nå er det varslet slutt i september. Noe lignende skjedde i fjor, og Norwegian sa i etterkant den gangen at dette ikke skulle gjenta seg. Det har det altså gjort.

I fjor skjedde det samme da Norwegian permitterte 50 utenlandske piloter i vinterhalvåret.

–Dette er veien det går hvis det blir ene og alene slik som selskapene vil ha det, et arbeidsliv uten fagforeninger. Bjørn Kjos vil ha full styringsrett, slik han har uttalt flere ganger. Og han viser dessverre i praksis at han mener det han sier, nemlig at han ikke vil forholde seg til fagforeninger, sier Vatnar.

Ifølge Astrid Mannion, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, er det ikke slik at piloter blir oppsagt.

– Vi har noe overtallighet om vinteren på grunn av sesongvariasjoner, i likhet med andre flyselskap. For å prøve å løse det på best mulig måte, har Norwegian sendt ut en e-post til pilotene i Storbritannia og Spania for å se hvor mange som i løpet av vinteren ønsker frivillig å redusere arbeidstiden sin eller ta ekstra ferie. Dersom en del takker ja til den frivillige løsningen vil det ikke være behov for å permittere noen eller gi noen redusert stilling, sier hun til ABC Nyheter.