Terrorfrykt truer Tunisias turistnæring

38 mennesker ble drept i angrepet mot turistbyen Sousse i Tunisia fredag. Les mer Lukk

Turistene holder seg innendørs, og stillheten har senket seg over feriebyen Sousse i Tunisia dagen etter at 38 mennesker ble drept i et voldsomt terrorangrep.

Tusenvis av turister forsøker nå å komme seg hjem.

– Vi får ikke gå ut av hotellet. Gjør vi det, er det på eget ansvar, sier den norske turisten Didrik Danielsen til TT.

Ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) har i en Twitter-uttalelse tatt på seg ansvaret for angrepet, der turister som befant seg på stranden eller hoteller i nærheten, ble meid ned.

Lørdag sto solstolene tomme, og bassengområdet lå nærmest øde. Mange av turistene i Sousse har stengt seg inne på hotellrommet av frykt for å gå ut, forteller Danielsen. Han bor på hotellet ved siden av det hvor en gjerningsmann forkledd som badegjest åpnet ild på stranden og bassengområdet.

Bakgrunn:Vestlige turister drept i terrorangrep i Tunisia

Flest briter

Av de 39 som ble drept i angrepet, var minst 15 briter, opplyser britiske myndigheter. Tallet kan stige ytterligere, sa statssekretær Tobias Ellwood i det britiske utenriksdepartementet lørdag.

Ifølge Ellwood er angrepet fredag det blodigste mot britene siden terroren rammet London i juli 2005.

Blant de drepte er også personer fra Tyskland, Belgia, Irland og Frankrike. I tillegg ble 39 mennesker såret i angrepet. Ingen nordmenn ble rammet.

Flys hjem

Danielsen sier ord ikke kan forklare hva han følte da han fikk høre om angrepet.

– Det var et sjokk. Vi har lest om terror og sett det på TV. Nå havnet vi plutselig midt oppi det, sier den norske turisten.

Nå lengter Danielsen hjem, og reiseselskapet Detur varslet fredag at de norske turistene vil bli brakt hjem mandag.

Den svenske avdelingen av Detur sørget for å få en stor andel av de svenske turistene hjem allerede fredag kveld.

Natt til lørdag lettet totalt 13 fly fra Edfidha-flyplassen nord for Sousse, ifølge AFP.

IS-ansvar

I en Twitter-melding natt til lørdag heter det at «vår bror, kalifatets soldat Abu Yiyha al-Kairouni, nådde sitt mål i hotellet og drepte 40 vantro fra landene i koalisjonen som er i krig med kalifatet». Det siste er en henvisning til kampen mot IS i Irak, hvor gruppen kontrollerer store områder.

Hotellet der barnefamilier fra en rekke europeiske land nøt sol og sjø i ferien sin, beskrives av IS som «en avskyelig bule for prostitusjon, synder og avgudsdyrkelse».

Stenger moskeer

Som et svar på terrorangrepet kunngjorde tunisiske myndigheter lørdag at 80 moskeer blir stengt de neste ukene for å ha oppfordret til vold.

Tunisia har siden opprøret mot president Zine al-Abidine Ben Ali i 2011 slitt med å få kontroll over ultrakonservative islamske bevegelser.

Selv om Tunisia er det eneste landet som har lyktes med å danne et fungerende demokrati etter den arabiske våren, har tusener av tunisiere reist til Syria for å slutte seg til IS.

Tungt for turistnæring

Tunisia er sterkt avhengig av turisme, som står for 7 prosent av BNP og direkte og indirekte skaper 400.000 arbeidsplasser i landet.

Men det er fare for at fredagens terrorangrep nå kan rasere næringen i lang tid. Både i Sverige, Norge og Storbritannia har reiseselskaper kansellert sine reiser i tiden framover og tilbudt kundene pengene tilbake.

I mars ble 21 utenlandske turister og en politimann drept i et angrep mot Bardo-museet i hovedstaden Tunis.