Siktede fengslet etter skytedrama på Hadeland

Politiet var bevæpnet da de ble beskutt, og dermed kunne de svare. Les mer Lukk

Mannen som ble skutt av politiet på Roa natt til fredag, ble fredag ettermiddag varetektsfengslet i fire uker.

Den siktede mannen fikk behandling for skuddskadene fredag og skrevet ut fra sykehuset senere samme dag. Han ble framstilt for varetektsfengsling i Gjøvik tingrett, som samme ettermiddag avsa kjennelse om fire ukers varetekt, opplyser politiet i en pressemelding.

– Den andre som ble pågrepet etter hendelsen i natt, er avhørt i dag. På bakgrunn av hans forklaring, og det vi har av opplysninger i saken per nå, blir vedkommende løslatt i løpet av kvelden, sier politiadvokat Mari Lauritzen Hasle i Vestoppland politidistrikt.

Begge de siktede er i 30-årene og bosatt i Buskerud.

Politiet har avhørt flere vitner, gjort tekniske undersøkelser og sikret beslag som vil bli gjennomgått.

Var bevæpnet

Den generelle bevæpningen av politiet gjorde at tjenestemennene som ble beskutt på Roa, kunne besvare ilden uten å måtte hente våpen i bilen, opplyser politimester Johan Martin Welhaven ved Vestoppland politidistrikt.

– Ved at tjenestemennene hadde våpen på seg, var de i stand til umiddelbart å besvare ilden, sier Welhaven.

Han er tilbakeholden med detaljer om hva som skjedde da to menn i en bil med falske skilt natt til fredag ble stanset av en politipatrulje ved en bensinstasjon på Roa i Oppland natt til fredag. Saken er under etterforskning av Spesialenheten for politisaker.

– Slik vi oppfatter situasjonen, gikk politiet ut og tok kontakt med de to i bilen. I forbindelse med det ble det løsnet skudd mot politiet, som umiddelbart er i stand til å kunne besvare situasjonen med sine tjenestevåpen, sier politimesteren på en pressekonferanse fredag.

Lettere skadd

Mannen som ble skutt, er i 30-årene og ble fraktet til Ullevål sykehus i Oslo etter skuddvekslingen, som skjedde ved 2-tiden.

– Vedkommende er ikke alvorlig skadd og er under behandling, sier politimesteren.

De to i bilen hadde stukket av fra en politipatrulje ved Hønefoss som hadde mistanke om at bilen var stjålet. Patruljen fulgte etter bilen inn i Vestoppland.

– Jeg kjenner ikke alle detaljer, men det er grunn til å tro at tjenestemennene ikke hadde informasjon som tilsa at personene de fulgte var bevæpnet, sier Welhaven.

Få detaljer

Politiet vil ikke gå ut med detaljer om hvor mange skudd som ble avfyrt, eller hvor på kroppen politiets skudd rammet.

– Det vil jeg ikke uttale meg om nå, da dette er gjenstand for etterforskning av Spesialenheten for politisaker, sier Welhaven. Han sier at politiets etterforskning vil bli tilpasset Spesialenhetens behov.

I politiets egen etterforskning er det gjennomført avhør og kriminaltekniske undersøkelser. Politiet har også sikret seg videomateriale fra bensinstasjonen.